Kiderült melyik a leghatékonyabb mosópor, és nem a legdrágább az

November elején 13 itthon kapható mosópor hatékonyságát tesztelték a tudatosvasarlo.hu oldal munkatásai. Arra is kíváncsiak voltak, mi a helyzet az öko-mosószerekkel: vannak-e annyira hatékonyak, mint a többi?

 

A mosóporok tesztelése nem sokban különbözik a valós használattól: a mesterségesen szennyezett textília csíkokat a laborban ugyanazzal a mosógéppel, ugyanolyan programmal, 40°C-on mosták ki. A mosóporból mindig annyit használtak, amennyit a gyártó a csomagoláson ajánl 4,5 kg közepesen szennyezett ruhához, közepes vízkeménységhez. Az eredményt, tehát a foltok halványulását műszeresen mérték.

A tesztben azt is nézték, hogy mennyire szürkítik vagy épp fehéríti tovább az egyes mosóporok a nyers fehér és a fehérített ruhát. 

A vizsgált termékek ára széles skálán mozog, a legolcsóbb terméket 600 Ft/kg, a legdrágábbat 4.600 Ft/kg áron vásárolták meg. A tesztben szerepeltek a legismertebb mosószer márkák termékei, mint az Ariel, a Persil, a Tomi vagy a Biopon, de helyet kaptak környezetkímélő, ökocímkés alternatívák is.

A teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, a Blink Ökomosópor lett, ami egyben az egyetlen mosópor a mezőnyben, ami rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel.

A talán leggyakoribb szennyeződést, a zsíros-fűszeres ételfoltot (kakaó-tej folttípus) a ruhából a Denkmit mosópor viszi ki a legjobban, a színes ruhák általános tisztításában mindenféle foltra is ez a termék a tuti befutó. 

Az utcai, játszótéri, iskolaudvari kosz eltávolításához az abszolút győztest, a Blink Öko mosóport érdemes leginkább bevetni, ahogy a cékla és spenót foltokhoz is.

 

A teszt eredményeit ingyenesen itt érheted el >> 

Időpont: 
kedd, 2020, november 24 - 18:44

Facebookos játékaink szabályzata