Átalakulhat az 5 napos munkahét

Amikor 2020 tavaszán Magyarországra megérkezett a járvány, a munkaadók kénytelenek voltak legtöbb helyen engedélyezni a home office-t, vagyis azt, hogy otthonról dolgozzanak az alkalmazottak.

 

Azért írtam, hogy kénytelenek voltak, mert sok munkahelyen a mai napig tartja magát az a nézet miszerint dolgozni csak akkor fog az alkalmazott ha bent van az irodában. Erre úgy tűnik rácáfolt az élet, mert nem hallottunk olyat, hogy bármelyik cég azért ment volna tönkre, mert a dolgozók otthonról látták el feladataikat. 

 

Sorra készültek az elemzések, felmérések, amelyek azt voltak hivatottak alátámasztani, hogy a home office-ban végzett munka legalább olyan hatékony, vagy gyakran még hatékonyabb, mint az irodai.  A kérdés pedig az, hogy ha valóban lecseng a járvány , akkor vajon visszatér-e a hagyományos heti/napi munkaidő, és hetente öt napon dolgozunk majd 9-től 5-ig?

 

Világszerte a cégek egy részre igyekszik visszaterelni az irodákba az embereket, akik viszont az elmúlt egy év tapasztalataival a hátuk mögött már nem annyira szeretnének egy hétig egy helyen dolgozni. Sokan támogatják az ún. hibrid megoldást. A szakemberek szerint mindenki jobban járna, ha a járvány után nem  ragaszkodnának olyan szigorúan a munkáltatók az irodai jelenléthez és a kötött időrendhez.

 

Az elmúlt év a munkáltatókat is arra tanította, hogy rugalmasabbak legyenek a dolgozók munkaidő-beosztási igényeivel. A munkaidő-struktúra átalakításának egyik iránya lehet a 3-2-2-es megoldás. Eszerint az alkalmazott egy héten 3 napot az irodában dolgozik, 2 napot otthonról és van 2 szabadnapja. Azt, hogy miként variálja a home office-t és az irodai napokat, már az ő joga eldönteni.

A járvány  rávilágított, hogy a távmunkában dolgozók hatékonyabban működnek, mint korábban bent az irodában. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a korábbi öt napra elosztott munkát rövidebb idő alatt is el tudják végezni, akár négy nap alatt is. 

 

 

Az ELTE Szociológia Doktori Iskola doktorandusza azt mondta az Indexnek, hogy a magyar cégvezetőkkel felvett interjúk tapasztalatai azt mutatják, a járvány miatt engedélyezett otthoni munkavégzés várhatóan nem átmeneti jelenség lesz. Az átállást mind a munkáltatók, mind a dolgozók rugalmasan kezelték, és alapvetően pozitívan értékelték. Bár a cégek irányítói eleinte bizalmatlanok voltak a home office-szal szemben, de ebben változást hozott a vállalati szempontból előnyöket is jelentő távmunka tapasztalata.

 

Forrás és teljes cikk itt.

Időpont: 
szerda, 2021, január 20 - 18:24

Facebookos játékaink szabályzata