Kiakadtak a szülők a középiskolai magyar felvételi feladatokon

Szerintük aránytalanul nehezek voltak a feladatok ennyi idős diákoknak, ilyen rövid idő alatt.

Szombaton írták az ország 8. osztályos tanulói a központi felvételi vizsgákat. Az Örömmel az iskolában és a Szülői hang Facebook-oldalon kiemeltek két feladatot a magyar vizsgarészből, ami állításuk szerint aránytalanul nehéz egy 14 éves felvételiző számára.

 

A két feladat közül az egyikben egy halandzsa nyelven íródott szövegben kellett felismerni különböző szófajokat és nyelvtani formulákat, míg a másikban mondatrészek kapcsolatát kellett megfejteni. Ezek nem a könnyebb feladatok közül valók voltak, bár azt is többen megjegyezték a kommentek között, hogy ilyen feladatokkal találkoznak a diákok az általános iskola éveiben, és a felvételire felkészülés során is.

 

A Pedagógus Szakszervezet Facebook oldalán ezt írják:

"A Felelős Szülők Iskolája által szervezett beszélgetésen részt vevők szerin a mondatelemzést alapul vevő feladat könnyebb volt, hiszen azt a diákok sokat gyakorolják, és a logikája és megoldási sémái miatt általában kedvelni is szokták. A halandzsaszövegben való eligazodást azonban - bár a tananyagban szintén szerepel ilyen feladat - már bonyolultabbnak tartották. Szerintük itt mind az idő, mind a szöveg szétfeszítette egy középiskolai felvételi vizsga kereteit.Külön kiemelték, hogy az enyhe diszlexiával vagy betűtévesztéssel küzdő gyerekekre irreálisan nagy terhet róttak ezzel a megfejtendő szöveggel."

 

A feledatsort itt találjátok: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/feladatsorok...

Időpont: 
kedd, 2021, január 26 - 19:13

Facebookos játékaink szabályzata