Buneváczné Nagy Eta és Bunevácz Laci egy családi vállalkozás keretében készíti a Rózsasziget termékcsalád termékeit.
A házaspár Kaposváron él, az étkezési célú rózsaültetvényük pedig 25 kilométerre Kaposvártól Szentgáloskéren található. Közel egy hektáron 3000 tő rózsát termesztenek teljesen vegyszermentesen.
A házaspár valami olyannal szeretett volna foglalkozni, ami egyedi és különleges. Így jött a rózsaültetvény ötlete még 2014-ben, de már akkor sem a hagyományos vágott virágértékesítésben gondolkodtak, hanem étkezés céljára telepítették az ültetvényt.
Legelőször rózsaszörpöt és rózsalekvárt készítettek.
Az alapanyagot, magát az étkezési rózsát is mi termesztjük, teljesen vegyszermentesen - meséli Eta. - Nagyon sokat dolgozunk velük. Jelenleg 6 fajta rózsánk van, a tört fehér színtől a pinken keresztül a mélybordóig megtalálható a színskála sok árnyalata. Termékpalettánkon pedig a szerepel a rózsavíz, rózsaszörp, rózsalekvár, rózsaszirom kompót, rózsatea és rózsacukor.
A termékeket hagyományos módon készítik, adalékanyag, színezék és mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül. Amikor egy új termék gondolata felmerül, utánanéznek korabeli recepteknek és tesztfőzéseket végeznek.
A rózsalekvárt rengeteg rózsasziromból főzik víz, cukor, kevés alma és citrom hozzáadásával, majd üvegekbe kiadagolják. A rózsalekvár íze egyedi, semmi másra nem hasonlít, kifejezetten a rózsára jellemző.
Vásárlóik leginkább a rózsavizet kedvelik, amelyet vízgőz desztillációval állítanak elő.
Rengeteg pozitív hatással rendelkezik a rózsaolaj a benne azonosított több, mint 230 féle hatóanyagnak köszönhetően. Felhasználása végtelen, csak a fantáziánk szab határt: beletehetjük a reggeli kávétól elkezdve limonádékba, gyümölcslevekbe, koktélokba, vagy egyszerűen ízesíthetjük vele azt a vizet, amit egész nap fogyasztunk. Csodákat tud művelni a bőrünkkel is.
Másik nagy kedvenc a rózsaszörp, amit szintén hagyományos eljárással főznek és dunsztolnak. Nemcsak szörpként (vízzel hígítva) érdemes fogyasztani, bátran kísérletezhetünk rózsás száraz bor-, száraz pezsgő- vagy rose koktél készítésével.
Termékeiket rendezvényeken és weboldalukon (www.ehetorozsa.hu) keresztül értékesítik.
A rózsák többsége évente kétszer virágzik: időjárástól függően tavasz végén - kora nyáron és nyár végén, ekkor történik a rózsaszüret.
A virágokat akkor szedik le, amikor épp kinyíltak és a legszebb pompájukban vannak. A szüret mindig a hajnali órákban történik, ekkor a legmagasabb a virág illóolaj tartalma és a leszedett virágokat azonnal fel kell dolgozni, hogy ne romoljon a minőségük.
Több milliónyi szirmot dolgoznak fel évente, a mennyiség évről - évre növekszik, de ezt az időjárás is befolyásolja.