Szentgáloskéri rózsából készül a rózsabefőtt és a rózsalekvár

Buneváczné Nagy Eta és Bunevácz Laci egy családi vállalkozás keretében készíti a Rózsasziget termékcsalád termékeit.

 

A házaspár Kaposváron él,  az étkezési célú rózsaültetvényük pedig 25 kilométerre Kaposvártól Szentgáloskéren található. Közel egy hektáron 3000 tő rózsát termesztenek teljesen vegyszermentesen. 

 

 

A házaspár valami olyannal szeretett volna foglalkozni, ami egyedi és különleges. Így jött a rózsaültetvény ötlete még 2014-ben,  de már akkor sem a hagyományos vágott virágértékesítésben gondolkodtak, hanem  étkezés céljára telepítették az ültetvényt.

Legelőször rózsaszörpöt és rózsalekvárt készítettek.

 

 

Az alapanyagot, magát az étkezési rózsát is mi termesztjük, teljesen vegyszermentesen - meséli Eta. - Nagyon sokat dolgozunk velük. Jelenleg 6 fajta rózsánk van, a tört fehér színtől a pinken keresztül a mélybordóig megtalálható a színskála sok árnyalata. Termékpalettánkon pedig a szerepel a rózsavíz, rózsaszörp, rózsalekvár, rózsaszirom kompót, rózsatea és rózsacukor.

A termékeket hagyományos módon készítik, adalékanyag, színezék és mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül. Amikor egy új termék gondolata felmerül, utánanéznek korabeli recepteknek és tesztfőzéseket végeznek. 

 

 

A rózsalekvárt rengeteg rózsasziromból főzik víz, cukor, kevés alma és citrom hozzáadásával, majd üvegekbe kiadagolják. A rózsalekvár íze egyedi, semmi másra nem hasonlít, kifejezetten a rózsára jellemző.  

Vásárlóik leginkább a rózsavizet kedvelik, amelyet vízgőz desztillációval állítanak elő. 

 

 

Rengeteg pozitív hatással rendelkezik a rózsaolaj a benne azonosított több, mint 230 féle hatóanyagnak köszönhetően. Felhasználása végtelen, csak a fantáziánk szab határt: beletehetjük a reggeli kávétól elkezdve limonádékba, gyümölcslevekbe, koktélokba, vagy egyszerűen ízesíthetjük vele azt a vizet, amit egész nap fogyasztunk. Csodákat tud művelni a bőrünkkel is.

 

 

Másik nagy kedvenc a rózsaszörp, amit szintén hagyományos eljárással főznek és dunsztolnak. Nemcsak szörpként (vízzel hígítva) érdemes fogyasztani, bátran kísérletezhetünk rózsás száraz bor-, száraz pezsgő- vagy rose koktél készítésével. 

Termékeiket rendezvényeken és weboldalukon (www.ehetorozsa.hu) keresztül értékesítik.

A rózsák többsége évente kétszer virágzik: időjárástól függően tavasz végén - kora nyáron és nyár végén, ekkor történik a rózsaszüret.

A virágokat akkor szedik le, amikor épp kinyíltak és a legszebb pompájukban vannak. A szüret mindig a hajnali órákban történik, ekkor a legmagasabb a virág illóolaj tartalma és a leszedett virágokat azonnal fel kell dolgozni, hogy ne romoljon a minőségük. 

Több milliónyi szirmot dolgoznak fel évente, a mennyiség évről - évre növekszik, de ezt az időjárás is befolyásolja.

Időpont: 
szerda, 2021, január 27 - 19:20

Facebookos játékaink szabályzata