Ma van a palacsinta világnapja

A palacsinta világnapját Húshagyó kedd napján tartják, 2021-ben február 16-án.

 

Ilyenkor a háziasszonyok még utoljára összeszedik a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, s palacsintát sütnek belőle, így ezek az alapanyagok elfogynak, és nem kísértenek senkit a böjt időben.

 

A palacsinta eredetileg a római korból származik, és a kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el Európában. A lepényszerű tésztát ekkoriban kerek kövön sütötték meg, de ekkor még nem édességként, hanem húsfélékkel fogyasztották. Az első fennmaradt receptek a 15. századból származnak,az első magyar nyelvű leírás pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

 

A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül. 

 

A hagyományos magyar palacsinta receptje:

 

Hozzávalók (6 darab palacsintához):

 

• 125g liszt

 

• 1 db tojás

 

• 150 ml tej

 

• 100 ml szóda

 

• 1 evőkanál olaj

 

• csipet só

 

Elkészítés:

A palacsintatészta elkészítése a világ legegyszerűbb dolga: csak össze kell keverni az összetevőket. Ezután nem árt egy picit pihentetni a tésztát, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, és ízlés szerint megtöltjük.

 

 

Időpont: 
kedd, 2021, február 16 - 13:05

Állásajánlatok Kaposváron