Megújult a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ Kaposváron

 - Megújult a sajátos nevelési igényű gyermekeknek fenntartott Bárczi Gusztáv Módszertani Központ Kaposváron, az épületet a mintegy 412 millió forintból korszerűsítették. 

 

    Szita Károly, a város polgármestere az eseményen azt mondta, az ingatlan korszerűtlen volt, az önkormányzat a fejlesztéssel régi adósságát törlesztette az iskola száz pedagógusának, háromszáz tanulójának és a gyermekek szüleinek.

 

    A  180 milliárd forintos helyi fejlesztési programból finanszírozott beruházásnak köszönhetően 60 százalékkal csökkent a központ működési költsége. 

 

    Benczéné Csorba Margit, a központ főigazgatója arról szólt, hogy az 1987-ben épült intézményben enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos, valamint súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek pedagógiai, gyógypedagógiai ellátása folyik az óvodától a szakképzésig.

 

    A munkálatok részeként korszerűsítették a fűtési, az elektromos rendszert és a világítást, kicserélték a nyílászárókat, megvalósult a homlokzat hőszigetelése, 500 kilowattos napelemrendszer telepítettek és akadálymentesítették az épületet.

 

    A főigazgató a változást érzékeltetve azt mondta: korábban huzat volt az épületben, a gyerekek gyakran fáztak, előfordult, hogy a kollégiumban plusz takarókat kellett kiosztani nekik.

    Az akadálymentesítés, a liftek üzembe helyezése előtt a pedagógusok a mozgáskorlátozott gyermekeket az ölükben vitték le az ebédlőbe és ki az udvarra - mondta. Hangsúlyozta: "ez a helyzet megoldódott", ma már jó a gyerekek és a dolgozók komfortérzete.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Varga György

Időpont: 
vasárnap, 2021, február 21 - 09:20

Facebookos játékaink szabályzata