Szerdán Somogyban is megkezdődik az oltás a kínai vakcinával

Szerdán megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával Somogyban is.

 

Az eddig hazánkba érkezett 275 ezer ember oltáshoz elég oltóanyagot kedden szállították ki a kormányhivatalokba, onnan jut el a háziorvosokhoz, akik a következő napokban átlagosan 50-55 fő regisztrált idős oltását tudják vele elvégezni. Kedden reggel Kaposvárra is megérkezett a Sinopharm vakcinája, ezzel együtt már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre országosan.

 

Magyarország összesen 5 millió adag kínai vakcina beszerzésére szerződött, amely több hónap alatt fog megérkezni. Az első szállítmány február 17-én érkezett, abból kezdődik meg most az oltás.

 

A kínai vakcinát elsőként a regisztrált idősek oltására használhatják a háziorvosok, ehhez hetente frissülő listákat kapnak a praxisukban regisztált idősekről. A háziorvosok értesítik az általuk kiválasztott oltandókat az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet az orvosi rendelő vagy mozgásképtelen idős embernél, annak otthona is.

Ebből a vakcinából is 2 oltás szükséges 28 napos különbséggel.

Mint minden más vakcinánál itt is ellenjavallt a várandósság és a szoptatás, az akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, emellett a nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról.

 

Időpont: 
kedd, 2021, február 23 - 20:36

Facebookos játékaink szabályzata