Menjünk kirándulni: Töröcskei tó, Töröcskei parkerdő

A 3 hektár területű tó Kaposvár külterületén helyezkedik el, autóval könnyen elérhető, de biciklivel is viszonylag gyorsan ki lehet érni. A Cseri dűlő folytatását jelentő szilárd burkolatú úton közelíthető meg gépkocsival.

 

A tó nyugati oldala gépkocsival végig járható, itt a horgászhelyek mögött lehet megállni. A keleti oldal gyalog vagy kerékpárral közelíthető meg. 

Szürkével jelöltük az útvonalat.

 

A tó 600m hosszan és 200m szélességben tölti ki a völgyet,nagyon kedvelt horgásztó, rendszeresen nemzetközi halfogó versenyek színhelye is. Átlagos mélysége 2m, de a mederviszonyok eléggé változatosak, találhatók 3-6 m közötti szakaszok is. Partján vízparti vegetáció él, legtömegesebben a széles- és keskenylevelű gyékénytövek, valamint a 2­-2,5 méteresre is megnövő nád. A nádas peremén néhol sásokból (főképpen parti és zsombék sásból) álló magas sásos alakult ki. 

 

 

A völgy mélyebb részén folyik a Töröcskei-patak, mely a város közigazgatási határán túl, a Sós-kúti-erdőben ered. Vizét felduzzasztva hozták létre az 1970-es években a Töröcskei-tavat. 

 

 

A 70 hektáros Töröcskei-parkerdőt 1981-ben hozták létre Kaposvár déli részén, a Töröcskei-patak völgyében, illetve annak pere­mén. A ritkán álló idős fák (elsősorban kocsánytalan és csertölgyek, vala­mint vadkörték) régi fás legelőt idéznek, a fák közti legelőterületen napjaink­ban már nem legeltetnek, ezért megindult a visszaerdősödés. 

A gáttól a tó keleti oldalán elindulva egy szép ligetes részre érünk, ahol jobbra bent található a Vackor tanya.

Időpont: 
szombat, 2021, április 10 - 09:26

Facebookos játékaink szabályzata