Emlékvonatozás Somogyban a "Piroskával"

Időpont: 
2021/10/16 - 08:45

2018 óta nincs október emlékvonatozás nélkül és ez idén sem lesz másképp! 2021. október 16-án (szombaton) negyedik alkalommal fog útnak indulni a két Bz-motorkocsiból és két Bzx-mellékkocsiból álló „Piroska” szerelvény, ezúttal Kaposvárról.

 

 

A Kaposvár-Fonyód vasútvonal idén nyáron ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját, így az idei út ennek is szeretne emléket állítani. Az esemény megnyitásaként annak napján reggel 8 órától a vonat 8:50-es indulásáig a Volánbusz Zrt. jóvoltából a kaposvári vasútállomás mellett szabadon megtekinthető lesz egy 1968-as gyártmányú zöld színű Ikarus 55-21 típusú „Faros” és egy 1978-as gyártmányú „volán-sárga” Ikarus 266.25 típusú nosztalgia autóbusz.

Az első hosszabb tartózkodás Osztopánban lesz, ahol 9:15 és 9:35 között a polgármesteri köszöntő után az Osztopáni Rozmaring Nyugdíjas Klub műsorát lehet megtekinteni. A népdalokból és szavalásokból álló műsor közben a helyiek vendégváró falatok és italok fogyasztására invitálják az utazóközönséget.

Fotó: Sámoly Csaba

A vonat 12:53-kor érkezik Böhönyére, ahol a Böhönyei Dalkör vasutas nótái fogadják majd az utazóközönséget. A polgármesteri köszöntő után lehetőség lesz megtekinteni a vasútállomás előtti téren kiállításra kerülő veterán autókat, tűzoltó-, mentő-, és rendőrautókat, illetve John Deere traktorokat. A Nyugdíjas Klub zsíros kenyérrel kedveskedik majd az utasoknak, de a korábbi évekhez hasonlóan helyi bor és pálinka kóstolás is lesz.

A vonat 13:15-kor indul Balatonszentgyörgyre. Mesztegnyőn az alpolgármesteri köszöntő után a HONI Néptánc Együttes és a HONI Hagyományőrzők néptánc bemutatóval készülnek majd, melyhez a végén minden érdeklődő kedve szerint csatlakozhat. A 45 perces tartózkodás alatt lehetőség lesz traktor pótkocsin utazásra is, illetve iparvágány látogatásra vonattal. A mesztegnyőiek húskrémes szendviccsel és borral kedveskednek majd.

Marcaliban az 50 perces tartózkodás alatt a vonat kilátogat az IKR Műtrágyaüzem iparvágányára, illetve a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület jóvoltából az állomás I. vágányán felügyelet alatt szabadon kipróbálható lesz egy vasúti kézihajtány.

Fotó: Kemenczei Róbert

Rövid kéthelyi, balatonújlaki, balatonkeresztúri és balatonberényi tartózkodás után a vonat 16:25-kor érkezik Balatonszentgyörgyre, ahol a polgármesteri köszöntő után zenés-táncos műsorral kedveskednek a helyiek, illetve friss pogácsával, süteménnyel, üdítőitalokkal és borral látnak vendégül mindenkit. Balatonszentgyörgyről 16:40-kor lesz a visszaindulás, majd a szerelvény 18:08-kor ér vissza Böhönyére. A vonat ezután 7 perc tartózkodás után indul vissza Kaposvárra, ahova menetrend szerint 21:14-kor fog megérkezni.

Az elmúlt három év során a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és vasútbarátokkal nagyon jó kapcsolat alakult ki, amely idén abban mutatkozik meg, hogy minden eddiginél több helyszínen, minden eddiginél bővebb és színesebb programkínálat áll az érdeklődők elé. Az „ #emlékvonatozás. Hagyomány. Kultúra. Természet.” mottó jegyében a szervezők szeretnék felidézni a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal 128 éves működésének legszebb és legemlékezetesebb pillanatait, miközben a vasútvonal által érintett települések az utasok elé tárják településük kulturális értékeit, utazás közben pedig Somogy megye páratlan természeti kincseit csodálhatják a vonat ablakából.

Bővebb információ az esemény plakátján és hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/events/520995595847905) olvasható. Jegyrendelésre személyesen, Facebookon, telefonon (+36 20 285 2383) vagy e-mailben (vasutvonal37@gmail.com) van lehetőség.

Jelentkezési határidő: 2021. október 15.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az emlékvonatozásra!

György-Dávid Valentin

Felelős szervező

Állásajánlatok Kaposváron