Magyar film kapta a cannes-i zsűri nagydíját

Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta a zsűri nagydíját a cannes-i filmfesztivál záró ceremóniáján vasárnap este.

Ez az első magyar film, amely elnyerte a világ legrangosabb filmfesztiváljának második legfontosabb díját, és ez a legjelentősebb elismerés, amit magyar film bezsebelt az elmúlt három évtizedben.
A cannes-i fesztiválpalota 2300 fős nagyterme dugig telt a Saul fia díszbemutatóján, még a földön is ültek. A vetítés alatt döbbent csend honolt, a végén hat percig tapsolt ujjongva a közönség. Jake Gyllenhaal és a Coen testvérek a hátsó sorokból nézték a filmet.

Saul fia színes, magyar filmdráma, 107 perc, 2015 (12)

rendező: Nemes Jeles László
forgatókönyvíró: Nemes Jeles László, Clara Royer
operatőr: Erdély Mátyás
producer: Rajna Gábor, Sipos Gábor
vágó: Matthieu Taponier

szereplő(k):
Röhrig Géza (Saul Ausländer)
Molnár Levente (Abraham)
Urs Rechn (Biedermann)
Zsótér Sándor (Orvos)
Todd Charmont (Braun)
Uwe Lauer (Voss)

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a "titkok őrzőit", néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút. 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Facebookos játékaink szabályzata