Vakvezető kutya bemutató az Európa parkban Kaposváron

Időpont: 
2022/04/27 - 13:00

Ha szereted a kutyákat, ha kíváncsi vagy rá, mennyi intelligencia, érzékenység és segíteni vágyás szorult beléjük, nézd meg őket szerdán az Európa parkban. 

 

-Időpont: 2022.04.27. szerda 13:00 kezdés

-Helyszín: Kaposvár,Európa park

-Kutyás bemutató keretében egyéb programok

 

 

Akik a gazdájuk helyett látnak

 

Ha az utcán sétálva egy feltűnő, piros hámot viselő kutyát látunk, akkor jusson eszünkbe, hogy egy olyan embertársunk is ott van mellette, akit az élet megfosztott a legtöbb információt befogadó érzékszervének, a szemének egészségétől.

 

A vakvezető kutya legfontosabb feladata, hogy gazdáját a közlekedés során, a közúti forgalomban vezesse. Ha akadályt észlel, kikerüli vagy megáll előtte, megkeresi azokat az utakat, ahol például a parkoló autók között el lehet menni, felismeri a zebrákat, buszmegállókat és egyéb fontos helyeket, és ezt jelzi is a gazdájának. Nem "GPS-ként", starttól-célig irányít, hanem biztonságosan kalauzol.

 

Nem minden kutyafajta alkalmas a feladatra, általában a német-juhász ès a retriever fajtákból választják ki őket. Képzésük kiskoruktól indulva több éven át tart, a végén a kiválasztott gazdival együtt. Ennek során megtanulja a rászoruló ember vezetését, a jelzéseket, a vezényszavakat. Képes lesz elnyomni vadászösztönét és a játékosságot is, ugyanakkor ügyelni arra, hogy ne a saját méretének, hanem az emberének megfelelő utakat keressen.

 

Magyarországon 1916 óta képeznek vakvezető kutyákat, akik a speciális vizsga után külön regisztrációt is kapnak. Április 27.-e pedig az ő világnapjuk, amelyet 1994 óta ünnepeljük meg egy szervezet javaslatára.

 

A legfontosabb tanácsok, ha vakvezető kutyával találkozunk:

·         Ha a kutyán hám van, akkor dolgozik még akkor is, ha éppen nem látjuk mellette a társát. A vakvezető kutyák mindenhová elkísérhetik a társukat, oda is, ahová amúgy nem lehet kutyát vinni.

·         Sose vonjuk el a figyelmét, ne szólítsuk meg, ne akarjuk megsimogatni, semmiképpen ne riasszuk meg, etessük vagy próbáljunk meg vele játszani!

·         Ha segíteni szeretnénk a rászoruló emberen, mindig a kutyával ellentétes oldalról tegyük.

·         A kutyák színlátása nem túl jó, a jelzőlámpák színeit sem ismerik fel. Ezért gyalogátkelőhelyen - ha nincs kiépítve őket segítő hangjelzés - hasznos lehet, ha szólunk, amikor zöldre vált a lámpa.

·         Buszmegálloban azzal segíthetünk, ha megmondjuk, milyen számú járat érkezik. A felszállásnál azonban már segít a kutya."

Állásajánlatok Kaposváron