Így közlekedj az M7-esen - közlekedési tippek a nyárra

Az iskolai tanév lezárását követően, főleg hétvégenként fokozatos nő majd az M7-es forgalma, így akkor is lecsökkenhet a sebesség a zsúfolt autópályán, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény.

 

A telített sávokban ezzel együtt megnő a balesetek és szakaszos torlódások kockázata, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek. A közútkezelő által összeállított tanácsokat ugyanakkor nemcsak az M7-es autópályán, hanem a többi gyorsforgalmi úton is érdemes megfogadnia a sofőröknek.

 

Az elmúlt években a nyári időszakban nemcsak a szokásos hétvégi csúcsidővel számolhatnak a közlekedők, ugyanis sokan már csütörtöktől egészen hétfőig tervezik belföldi nyaralásukat. Egyre jellemzőbb, hogy kánikula idején az egynapos kirándulások miatt egy-egy hétköznapon is hirtelen megnövekedhet a forgalom az autópályákon.

 

Ezért a Velencei-tó és a Balaton felé közlekedőknek különösen érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

• Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, arra az esetre, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy teljes útzár lépne életbe.
• Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, mert ha legalább két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is nagy valószínűséggel meg tud állni.
• Ha torlódást észlel, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót.
• A torlódás végén hagyjon távolságot az Ön előtt lévő autóhoz képesti.
• Ha eltévesztett egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnia a pályán, semmiképpen se forduljon vissza, ne tolasson a gyorsforgalmi úton! Az ilyen manőver nemcsak szabálytalan, de életveszélyes is!
• Torlódásban segítse a mentésben résztvevő járművek előre jutását azzal, hogy a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban pedig balra húzódik előttük.
• A leállósávot csak műszaki meghibásodás esetén használja! Kiszálláskor azonnal vegye fel a láthatósági mellényt – ezért érdemes könnyen elérhető helyen tárolni.
• A leállósávon a műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak javasolt haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni. Ha erre nincs lehetőség, vegyék fel a láthatósági mellényeiket, használjanak elakadásjelzőt.
• Tilos a leállósávon előzni, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad.
• Ha baleset helyszíne mellett halad és már nincs szükség segítségnyújtásra, ne „bámészkodjon”, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom, akár a
szemközti oldalon is, ami újabb balesetveszélyes szituációkat eredményezhet.
• A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerülhet hirtelen a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is váratlanul nagymértékben csökkenhet. Fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést és a sebesség csökkentését igényelheti.
• Aki teheti, válasszon közösségi közlekedést, hiszen a népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló nyári menetrend a Volánbusznál június 16-án, a vasúti közlekedésben pedig június 18-án már életbe lépett. Több kiindulópontról még több expresszvonat fog közlekedni így a Balaton felé és az ország számos pontjáról még kedvezőbbé válik a Balaton elérése Volánbusszal is.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyáron is arra kéri a közlekedőket, hogy még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, az utinform.hu weboldalon, illetve érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron