Somogyban is elindult a tűzifa program a Sefagnál

Elindult a kormány által meghirdetett tűzifaprogram Somogyban is, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként 10 köbméter tűzifát lehet egységes, maximált áron vásárolni.

 

 

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében a hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként:

Keménylombos:          30.000 Ft

Lágylombos:               19.000 Ft

Fenyő:                        19.000 Ft

 

 A program a kijelölt értékesítési helyeken az igény bejelentésével és a megrendelt tűzifa árának befizetésével veszi kezdetét. A termelések megkezdődtek, a megrendelt tűzifa folyamatosan, az adott erdőgazdaság által a vásárláskor jelzett ütemezésben vehető át. Az időjárásbiztos utakon megközelíthető átvételi pontokról a felhasználási helyre történő szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Az átvétel menetéről a Sefag honlapján a https://sefag.hu/maximalt-aru-tuzifa menüpontban lehet tájékozódni. 

 

SEFAG Zrt. működési területéhez tartozó települések listja

SEFAG Zrt. - Értékesítési és kiszolgálási helyek listája

 

 

 A cél a lakosság folyamatos és zökkenőmentes kiszolgálása, azonban a technikai feltételek egységes kialakításáig szíves megértésüket kérik. 

 

 Jelen tűzifa program legfontosabb célja, hogy az idei fűtési szezonra, a fafűtéssel rendelkezők számára biztosítva legyen maximum 10 m3 tűzifa. Ennek érdekében kérik az alábbiak figyelembevételét:

  •  Elsősorban az illetékességi területünkön élőket kell kiszolgálni, akik még 2022. május 1. óta nem vásároltak állami erdőgazdaságtól tűzifát. Ennek ellenőrzése a rendelkezésünkre álló adatbázisok és a lakcímkártya alapján történik meg.
  • A maximált árú tűzifa igénylésekor a rendelkezésre álló választékból tudják kiszolgálni az érdeklődőket.
  • A tűzifa program feltételeinek megfelelően kizárólag személyes ügyintézés keretében vásárolható maximált árú tűzifa.
  • A tűzifa programban az átvételi ponttól az igénylőnek önállóan szükséges megoldania az elszállítást.
  • A SEFAG Zrt-nél kemény lomb kategóriába tartozó fafajok, fafajcsoportok: tölgy, bükk, gyertyán, cser, vadgyümölcsök, juhar, szil, akác, kőris. Lágy lomb kategóriába tartozó fafajok, fafajcsoportok: hárs, éger, nyár, fűz, nyír.

 

Az átvételi pontok tűzifával történő feltöltése folyamatban van, azok nyitva tartásáról a  Sefag honlapján lehet információt találni.