Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

 - A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 129. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

 

    Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen azt mondta: az egyetlen magyarországi cukorgyárban a feldolgozási időszak október 6-tól 85 napon át tart, a munkát 236 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi.

    A gyár ellátásához tavasszal a tavalyi 10 500 hektárnál lényegesen kisebb területen, 8547 hektáron vetettek cukorrépát, a termés várhatóan 50 tonna lesz hektáronként - tette hozzá.

    Szólt arról, hogy a cukorgyár több, a magyarországi cukorgyártás és cukorrépa-termesztés műszaki hátterét hosszú távon megalapozó projektbe kezdett.

    A kaposvári gyárban már folyik az a 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott, két évig tartó beruházás, amelynek részeként megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifuga állomások, cukorhűtőt és új porcukor csomagoló gépet vásárolnak. A modernizációtól a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várják - mondta.

    Kovács Gergely kitért arra is, hogy a cukorrépa termelők a precíziós fejlesztések megvalósítására kiírt pályázatnak, valamint a Magyar Cukor Zrt. anyagi támogatásának köszönhetően 8 nagyértékű betakarítógép és 20 cukorrépa vetőgép beszerzését indították el 2,5 milliárd forint értékben.

    Még az óvatosabb becslések szerint is az Európai Unióban idén a tavalyinál egymillió tonnával kevesebb cukrot állítanak elő, és a piac egyensúlya szükségessé teszi az import bővítését.

    A Magyar Cukor ezért úgy döntött, a kaposvári cukorgyár a répacukor előállításán túl nyerscukrot is finomít a mostani szezonban.

   MTI

 

Időpont: 
vasárnap, 2022, október 2 - 09:53

Állásajánlatok Kaposváron