Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a kaposvári közgyűlés

- Energiatakarékossági intézkedésekről és egyes közszolgáltatási díjak, adók emeléséről döntött Kaposvár közgyűlése csütörtökön.

   

Az elfogadott előterjesztések szerint a somogyi megyeszékhely 50 százalékkal tervezi csökkenti a közvilágítás költségét úgy, hogy a gyalogátkelők kivételével minden második lámpát üzemeltetik, ahol lehet, a fényerőt csökkentik, az adventi díszkivilágítást este tíz órakor kikapcsolják.

 

Oktatási intézményk

    A bölcsődék, óvodák és szociális intézményeken kívül 25 százalékos energiamegtakarítást várnak el az önkormányzati intézményektől és gazdasági társaságoktól, amelyek ezt a hőmérséklet csökkentésével, átszervezésekkel, a munkavállalói létszám racionalizálásával, csak a ténylegesen használt helyiségek megvilágításával, épületrészek lezárásával, egyes részlegek energiahatékonyabb épületbe költöztetésével, s egyebek mellett a napelemek tisztításával, ezáltal a teljesítményük növelésével igyekeznek elérni.

 

Kultúra

    Nyári helyett téli szünetet tart és az emiatt elhalasztott előadásait nyáron pótolja a Csiky Gergely Színház, amely energiafelhasználás szempontjából az egyik legkorszerűbb városi intézményként helyet biztosít kulturális csoportoknak.

    A művelődési házak hetente egy napon nyitnak ki, a kórusok többsége a városházán tartja próbáit, a Rippl-Rónai Múzeumnak két Fő utcai épülete látogatható, ideiglenesen itt tekinthetők meg a Róma-hegyi Rippl-Rónai Villában kiállított festmények is.

 

Sport

    A spórolás a sportegyesületeket is érinti: a Kaposvár Aréna helyett a sportcsarnokban lehet edzéseket tartani, a cselgáncsozók az RG-csarnokban és a körcsarnokban tréningezhetnek, és bár a jégcsarnok az egész téli szezonban nyitva lesz, januártól nem jégen, hanem úgynevezett inline-borításon lehet korcsolyázni.

 

    Az uszodák a mintegy 77 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően tovább működnek, az élményrészleg azonban csak délutánonként nyit ki.

 

Költségvetés, megtakarítás

    Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a várhatóan mintegy egymilliárd forint megtakarítást eredményező lépések szükségességét az energiaárak növekedésével indokolta. Rámutatott, a szeptemberi tőzsdei árak alapján jövőre 6 milliárd forinttal lehet több az önkormányzati épületek energiaköltsége, ez mintegy fele a város éves működési költségvetésének.

    Hozzátette, ezt növeli a közvilágítás ára, amely az idei 172 millió forinttal szemben 2023-ban akár 1,3 milliárd forint is lehet.

    A politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kaposvár költségvetése stabil, a város befejezi megkezdett beruházásait, segíti a leginkább rászoruló családokat és a háziorvosi rendelőket a megnövekedett rezsiköltségek kifizetésében.

 

Közlekedés

    A közgyűlés a közszolgáltatási díjak és adók emelése körében határozott arról, hogy január 1-jétől a havi egyvonalas helyi járatú buszbérlet ára 12,5 százalékkal, 6400-ról 7200 forintra, az összvonalasé 2,4 százalékkal, 8300-ról 8500 forintra nő. A pótdíjak összege 14,9-166,7 százalékkal emelkedik.

 

Parkolás

    Kaposváron a parkolásért átlagosan 8 százalékkal kell majd többet fizetni. A személygépkocsik után az I. számú övezetben 300 helyett 350 forint, a legfrekventáltabb III. zónában 440 helyett 500 forint lesz a díj óránként. A legolcsóbb - meghatározott fizetőparkolóra érvényes - éves bérlet ára 68 500 forintról 71 ezerre, a legdrágábbé 95 ezerről 100 ezer forintra nő.

 

Bérleti díjak és adók

    A közterület használatával összefüggő díjak átlagosan 6,5 százalékkal, az önkormányzati lakások bérleti díja 12 százalékkal, a könyvtári díjak 8-10 százalékkal kerülnek többe, a temetkezésnél 7 százalékos lesz az áremelés. Egy átlagos temetési számlát tekintve a koporsós temetés 29 ezer, a hamvasztásos 22 ezer forinttal drágul januártól.

    Az építmény- és telekadó emelése csak a pénzintézeteket és a multinacionális vállalatokat érinti, mértéke a négyzetméterenkénti 1951 forintról 2190 forintra változik.

    Szita Károly a közgyűlés ülésén hangoztatta: a kaposvári közszolgáltatások a  a legalacsonyabbak között vannak a nagyvárosok összevetésében, s arra törekednek, hogy ez így is maradjon.

 

MTI

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron