A múlt évben kevesebben vesztették életüket lakástűzben Somogyban

Országosan összesen 7414 lakástűz keletkezett 2022-ben, 228-cal több, mint 2021-ben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz Magyarországon.

A 7414 tűzzel érintett otthon közül csak 19 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, el lehet oltani az éppen meggyulladt tüzet, vagy ki lehet menekülni és hívni a tűzoltókat.

 

Somogyban tavaly 298 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 34-el kevesebbhez, mint 2021-ben. A lakástüzekben 2021-ben hatan, míg 2022-ben ketten vesztették életüket. A tűzesetekben 21-en sérültek meg, nyolccal többen, mint 2021-ben. 2022-ben a somogyi lakástüzek közül a leghosszabb beavatkozás csaknem öt órán át tartott, miután május utolsó napján kigyulladt egy több, mint száz négyzetméteres faház Buzsákon. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében hat lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 75 esetben a kéményben keletkezett tűz Somogyban.

 

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése kedvező képet mutat. 2022-ben országosan 1234-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt. A szén-monoxid-érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést hazánkban. Az év során 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

 

2022-ben 28 alkalommal riasztották a somogyi tűzoltókat szén-monoxiddal összefüggő esethez, 12-vel kevesebbszer, mint 2021-ben. Az érintett lakások közül 24-ben volt szén-monoxid érzékelő, amely időben jelezte a bajt. Az esetek során ketten szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést.

 

Akkor keletkezik a színtelen, szagtalan szén-monoxid, ha például a beltérben nyílt lánggal üzemelő fűtőeszköz vagy vízmelegítő van, és az nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a gázkazán lehet veszélyes. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő, aminek lehet látni a lángját, forrása lehet a szén-monoxidnak. A levegő-utánpótláshoz nem elegendő, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség a biztonságos üzemeltetéshez, ez a legtöbb esetben megoldható légbevezető beszerelésével. Ezen túlmenően érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Időpont: 
péntek, 2023, január 6 - 18:42

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron