Havazás, szél és frontok - ilyen lesz a jövő hét időjárása Somogyban

A jövő héten mozgalmas időjárású napok következnek, melyet elsősorban a frontátvonulásokat kísérő szélerősödés tesz kellemetlenné.

Csapadék inkább csak szórványosan, mérsékelt mennyiségben várható.

Hétfőn egy meleg-, majd estére egy hidegfront érkezése alakítja az időjárást.

Általában borongós lesz az ég. A délelőtt folyamán itt-ott elvékonyodhat rövid időszakokra a felhőtakaró.

Délelőtt még nem valószínű csapadék. Délután, eleinte az ország északi felén, majd kora estétől már délebbre is számítani kell szórványos, vegyes halmazállapotú szitálásokra. 

A kezdetben megélénkülő DNY-i szél estétől ÉNY-ira fordul, és tovább erősödik, miközben felszakadozik a felhőzet, de szórványos hózáporok alakulhatnak ki. Éjjel változóan, szakadozottan felhős égbolt és többnyire erős ÉNY-i szél várható.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

vasárnap délután 2,

hétfő reggel -2,

hétfő délután 4,

kedd reggel 1 fok körül alakul.

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden délelőtt nyugaton viharos ÉNY-i szél ígérkezik. A hidegfront ellenére pár fokot enyhül az idő. Változó napsütés, felhőátvonulások és elszórtan kialakuló, hózáporok és vegyes halmazállapotú záporok várhatóak.

 

- Szerdán ismét egy melegfront roboghat át térségünkön. Felhős, az ország északkeleti felén szeles időben elszórtan, főként északon, északkeleten fordulhat elő vegyes / változó halmazállapotú zápor, gyenge csapadék.

 

- Csütörtökön hidegfront követi a távozó melegfrontot. ÉNY-ira fordul és országszerte felerősödik a szél, amit viharos lökések is kísérhetnek. Előreláthatólag eleinte felhős égbolt mellett itt-ott kialakulhat vegyes szitálás, majd napközben szakadozó felhőzet, egyre többfelé kialakuló napsütés ígérkezik, de elszórtan vegyes halmazállapotú záporokkal.

 

- Péntekre előreláthatólag keleten elgyengül és nyugaton is mérséklődni kezd a szél. Változó, szakadozott felhőzet mellett lehet bízni napsütésben is, de a felhőátvonulásokból futó zápor, hózápor is kialakulhat. Éjjel, nyugat felől újabb csapadékzóna érkezhet, melyből eleinte havas eső, majd havazás alakulhat ki a Nyugat-Dunántúlon.

 

- Szombatra szeles, nyugaton erősebben felhős, keleten naposabb, változóan felhős idő kialakulása körvonalazódik. A nyugati határvidék térségében elszórtan vegyes / változó halmazállapotú, de gyenge csapadék is előfordulhat.