Egy fiatal pár újította fel a csombárdi Pongrácz Kastélyt - szálló lett belőle

Tavaly újra megnyitotta kapuit a vendégek előtt a csombárdi Pongrácz Kastély.

Az épület az 1700-as években épült, több nemesi család tulajdonában volt, míg az államosítás utolérte. A helyi tsz idejében leromlott épületet a SÁÉV a 80-as években felújította, pihenőházzá alakította. Később magánkézre került, és sok év viszontagságai után 2021-ben megvásárolta egy vállalkozó kedvű pár Boda Gábor és Gáfor Katalin, illetve velük költözött az 5 éves kisfiuk is.

Honnan jött az ötlet, hogy megvegyétek a kastélyt? 

Az épület és parkja kirabolva, beázva, tönkremenve várta sorsát, mikor megláttuk és beleszerettünk. Eladtuk fejér megyei álomotthonunkat, teherautóra tettük lovainkat, kutyáinkat, bútorainkat, és belevágtunk életünk nagy kalandjába. 

Mi volt az, ami miatt végül úgy döntöttetek, hogy megvásároljátok az épületet?

Itt nagyobb terület van a lovainknak, a kastély pedig - ha sikerül beindítani - jó befektetés lehet később. Már Fejér megyében is egy nyugodt faluban laktunk, és itt is nagyon szeretünk élni.

Hogyan láttak neki a felújításnak? 

Az első telet a felújítás alatt álló kastély egyik szobájában húztuk ki. Szobánként haladtunk a felújítással, szépen lassan, 3 kollégánk segítségével. 

Milyen nehézségekkel néztek szembe a felújítás során? 

Az épület korábban nyitva állt, szinte mindent elloptak belőle, nem voltak fűtőtestek sem. Kiépített fűtésrendszer sem volt, egy kis fatüzelésű kazánnal próbáltunk fűteni, nem sok sikerrel. Áramunk is minimális volt, naponta többször kellett lemenni a faluba a villanyórához, mert mindig valami lecsapta az áramot.Nyáron mi átköltöztünk egy másik épületbe, a kastély pedig nyár végén megkapta az engedélyeket, és szálláshelyként kezdett üzemelni. 

Mi az ami változott a kastélyban? 

A korábbi 20 szoba nagy része felújításra került, vannak közösségi terek, így akár nagyobb családi rendezvényeknek is ideális helyszíne lehetünk. Már a 3 hektáros kastélypark is átesett egy nagy karbantartáson, így vendégeink csodálatos, többszáz éves fák alatt sétálhatnak, pihenhetnek. A kastélyban szauna, jakuzzi és egy dézsafürdő áll vendégeink rendelkezésére. A gyerekeknek berendeztünk egy játszószobát, a kastély előtt pedig nagy játszótér van. Igény esetén szívesen megmutatjuk kis farmunkat a szomszédos területen, ahol pónik, birkák, minimalacok is vannak. Lovaglásra is van lehetőség szakképzett lovasedző irányításával, jól képzett lovainkon. A parkban két nagy terasz, tűzrakóhely, minigolf és szabadon legelésző lovaink járulnak hozzá a pihenéshez.

https://kastelyszallas.com/

Időpont: 
kedd, 2023, február 7 - 19:48

Állásajánlatok Kaposváron