Kéménytűz Balatonfenyvesen, avartűz Látrányban - ez történt a hétvégén

Tizenhárom tűzesethez és hét műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat a hétvége során. 

 

Főként szabadtéri tüzeknél kérték az egységek segítségét, de több szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt is be kellett avatkozni a tűzoltóknak az elmúlt napokban.

 

Pénteken kéménytűzhöz riasztották a balatonboglári önkormányzati tűzoltókat Balatonfenyvesre, ahol egy cserépkályhába gyújtottak be és visszaáramlott a füst. Az egység eltávolította az égéstérből a tüzelőt és kitisztította a kéményt. A tulajdonos figyelmét felhívták rá, hogy a füstelvezetőt ne használja addig, amíg azt kéményseprő át nem vizsgálja.

 

Szombat hajnalban egy somogyszentpáli családi ház melléképületében csaptak fel a lángok, ahol szalmát és fát tároltak. A lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is. A marcali hivatásos tűzoltók a tüzet egy vízsugárral eloltották és megakadályozták, hogy a lángok a családi házra is átterjedjenek.

 

Valós veszélyre figyelmeztetett a felszerelt szén-monoxid-érzékelő Gyékényesen, a József Attila utcában. A lakók azonnal a tűzoltók segítségét kérték, azonban a kiérkező csurgói önkormányzati tűzoltók már nem tudták kimutatni a mérgező gáz jelenlétét. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy a tüzelő- fűtőberendezést vizsgáltassa felül kéményseprővel.

 

Kigyulladt az avar és az aljnövényzet Látrány térségében, a 6514-es út közelében szombaton. A csaknem hét hektáron pusztító lángokat a siófoki hivatásos és a látrányi önkéntes tűzoltók három vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal oltották el.

 

Lengyeltótiban is égett az aljnövényzet, ahol a marcali hivatásos és a balatonboglári önkormányzati tűzoltók szüntették meg a veszélyt.

 

Háztartási hulladékot égettek Barcson egy családi ház udvarán szombat délután. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral eloltották a tüzet.

 

Vasárnap több szabadtéri tűzhöz is riasztották a somogyi egységeket. Balatonfenyvesen a sínek mellett kapott lángra a vegetáció, Somogytúr  külterületén és Kaposváron az Árpád utcában a száraz aljnövényzet, Lengyeltótiban pedig a nádas égett. Valamennyi helyszínen a tűzoltók rövid idő alatt eloltották a lángokat.

 

Meggyulladt a felhevült olaj egy ságvári családi ház konyhájában. A tulajdonosnak sikerült a lángokat elfojtani egy porral oltóval, ám a konyhaszekrény nagymértékben károsodott és a lakás füsttel telítődött. A siófoki hivatásos tűzoltók gondoskodtak a felhevült tárgyak visszagyulladásának megakadályozásáról, hőkamerával átvizsgálták az épületet, valamint átszellőztették a lakást.

 

Szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a barcsi hivatásos tűzoltókat egy Damjanich utcai lakóházhoz vasárnap, ahol egy lakó elájult, egy gyerek pedig rosszul lett. A mentők mindkettejüket kórházba szállították. A tűzoltók méréseket végeztek ahol nyílt lánggal működő fűtőberendezés és páraelszívó is működött egyszerre. A gyanú beigazolódott, a műszer kimutatta a mérgező gázt. Ezután a tűzoltók kiszellőztették a lakást és kéményseprőt, valamint gázszolgáltatót hívtak a helyszínre.

 

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. A probléma hátterében legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő áll, emellett a baj forrása a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, a szellőző elemek lezárása, illetve a nem megfelelő légutánpótlás. 

 

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

 

Fotó: Barcs HTP, Látrány ÖTE

Időpont: 
hétfő, 2023, március 6 - 15:06

Giorgio Pizzéria és Étterem

 

Állásajánlatok Kaposváron