Karikahegy Pincészet - családi vállalkozás és kézműves borászat a Balatonnál

A Karikahegy Pincészet egy családi vállalkozás, amelyet Takács Alexa és férje Hasznos Vince üzemeltetnek Balatonfőkajáron, a Karika hegyen.

Szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoznak. A borok értékesítése mellett pedig a pincénél borkóstolásra és csapatépítő programokra is van lehetőség. Alexával és Vincével beszélgettünk. 

 

Hogyan jött az ötlet a borászat elindításához?

Nagyszüleim mindig is mezőgazdasággal foglalkoztak. Ők adták meg az alapokat, azáltal, hogy 1989-ben Balatonfőkajáron egy kis présházat építettek, alatta borospincével. A ház mögé kerültek az első szőlősorok. Nagyszüleim pedig elkezdtek hobbi borkészítéssel foglalkozni. Az ezt követő években apukám irányításával egyre több szőlőültetvény telepítésére került sor, valamint a pincében is újítottak, a régi boroshordókat rozsdamentes acél tartályokra cserélték. Az alapok tehát adottak voltak, volt egy pici pince, szőlőterület, alapfelszerelés. 

Én a családi hagyományok miatt kezdtem el Budapesten a Kertészeti Egyetemen a szőlész-borász szakot. Vincével itt találkoztunk, ő egy móri borászatban eltöltött gyakorlat után jutott arra, hogy borász szeretne lenni. Itt pedig az ötlet, hogy saját borászatot szeretnénk, szép lassan kiforrta önmagát. 


Milyen tapasztalatokat szereztetek?

Az egyetemen sok tudást felhalmoztunk, sok gyakorlati óránk is volt, viszont mindketten úgy éreztük, ennél többre van szükségünk. Szakmai gyakorlatunkat Spanyolországban, Valenciában töltöttük, ahol számos környékbeli borászathoz eljutottunk, sok jó bort kóstoltunk, sokat tanultunk. Ezt követően kicsit messzebbre vágytunk, így jutottunk el Új-Zélandra, ahol egy szüretet a Marlborough borvidéken egy borászatnál dolgoztunk végig. Nagyon hasznos volt a kint töltött pár hónap, rengeteg tapasztalatot szerezhettünk élesben a borkészítésről. 

 

Hogyan kezdtétek el ti a borászat felépítését?

Miután hazajöttünk, mindketten Balaton környéki borászatoknál helyezkedtünk el, ebben az évben, 2019-ben azonban már készítettünk saját bort a balatonfőkajári pincében. 2020-as évjárattól kezdve pedig elkezdtük palackozni borainkat, így ezek már egyre több helyen kaphatóvá váltak. 2021-ben elkezdtük a pince bővítését és a présház átépítését. Az évjárat borai már az új pincerészben érlelődtek. Azáltal, hogy megnövekedett a területünk, fajtaválasztékban is bővülni tudtunk. Emellett, az új pincénk alkalmas csoportok fogadására, borkóstolók megtartására. 

Pincészetünk Balatonfőkajáron, a Karika hegyen található, amely számunkra egy mesebeli hely, amelyet reméljük, hogy minél többen megismernek majd egy-egy pincelátogatás során. Szőlőterületeink szintén itt, Balatonfőkajáron, valamint Balatonvilágoson találhatók, a Balatonfüred-Csopak Borvidék dél-keleti csücskében.


Miben rejlik a borászat különlegessége?

Egy igazi „kézműves” borászat vagyunk. Az ültetvényeken mi kísérjük végig szőlőinket az érés fázisain, a munka nagy részét mi végezzük, metszünk, kötözünk, hajtást, termést válogatunk. Baráti segítséggel, kézzel szüretelünk, a pincénél mi dolgozzuk fel. Nagy figyelmet fordítunk a jó szüreti időpont megválasztására, hiszen ezzel tudjuk biztosítani a borok minőségét. Vincével ketten kísérjük végig a mustot a szőlővé válás útján, a fehér és rozé borokat hűtve erjesztjük, hogy megőrizzük az illatos, gyümölcsös karakterüket. Közösen kóstolunk, házasítunk, majd a folyamat végén mi palackozzuk és címkézzük borainkat. Fontos számunkra, hogy mi tartsuk kézben a lényeges folyamatokat, hiszen így tudjuk elérni azt a minőséget, amelyet megcéloztunk. 

 

Hol kaphatók termékeitek?

Borainkat jelenleg a környékünkön értékesítjük. Vinotékákban, helyi éttermekben, borbárokban, kisboltokban lehet őket megtalálni. Szerencsésen elindult webshopunk, így termékeink házhoz rendelhetőek. A legegyszerűbben pedig nálunk a pincénél lehet megvásárolni borainkat, ez esetben, érdemes valamely elérhetőségünkön előre jelezni, mikor érkeznétek. 


Miért érdemes itt vásárolni? 

Boraink szépen mutatják a termőterület sajátosságait. Fehér és rozé boraink illatosak, zamatosak, kellemesen fogyaszthatóak, emellett a vörös bor pártiak is elégedettek lehetnek hordós kékfrankosunkkal, amely pirosgyümölcsös-meggyes aromájával könnyed, egyben tartalmas élményt nyújt. 

Úgy gondoljuk, megéri ellátogatni Balatonfőkajárra, megismerkedni a környékkel, a híres pincesorral, és betérni hozzánk a pincénkhez a Karika-hegyen, hiszen a bort ott a legjobb kóstolni, ahol készítik. Vezetett borkóstolóinkra mindig szuper hangulatúak, máshol nem kapható évjáratokat, különlegességeket is kóstolunk, várunk mindenkit szeretettel!

 

 

Elérhetőségek: 

Facebook: https://www.facebook.com/karikahegy.pinceszet 

Weboldal: https://www.karikahegypinceszet.hu 

Időpont: 
kedd, 2023, március 28 - 19:46

Állásajánlatok Kaposváron