Két tonna szemetet szedtek össze a Töröcskei parkerdőből

A SEFAG Zrt. Magyarország második legnagyobb állami erdőkezelőjeként - Somogy vármegye erdeinek majdnem a felét, több mint 85 000 hektár erdőt kezel és emellett az ország legnagyobb vadgazdálkodójaként 103 000 hektár vadászterülettel rendelkezik.

 

A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak számítanak, országos szinten évente több mint 40-50 millió alkalommal látogatják az erdős területeket. A gyalogos kirándulás, a bakancsos turizmus mellett pedig nagyon népszerű a futás, a kerékpározás és a lovaglás is. Sajnos azonban a megnövekedett turizmus gyakran komoly terhet ró a környezetünkre. 

„ A sefag elkötelezett az erdők egészségi állapotának megőrzése és javítása iránt, ezért  csatlakoztak - az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felhívására - a „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, melynek keretében - a SEFAG Zrt. munkatársai, a központ, illetve a Zselici Erdészet dolgozói, összesen kb. 50 fő - a Töröcskei és a Gyertyánosi parkerdőben gyűjtötte a szemetet.

Az akció keretében a város közvetlen közelében található parkerdő szegélyét és a buszmegálló környékét tisztították meg - összesen 110 zsák, zsákonként átlagosan 20 kilogramm, azaz több mint 2 tonna - hulladéktól. A Töröcskei parkerdő különösen népszerű a látogatók körében és a közeljövőben különböző beruházásokat is terveznek a területére, ennek első mozzanata az erdő megtisztítása. 

A Zselici Erdészetnél a tavalyi esztendőben 20 tonna hulladék gyűlt össze, jellemzően háztartási szemét, PET palackok, alumínium dobozok, műanyag csomagoló anyagok. Társaságunkra meglehetősen nagy többletköltséget - nagyságrendileg több millió forintot - ró a szemét eltakarítása. 

A természetjárókat arra kérik, hogy a kirándulás közben keletkezett szemetet vigyék haza és otthon dobják ki, illetőleg használják a kihelyezett hulladékgyűjtőket. A  háztartási hulladékot ne helyezzék ki a zöldterületre! - mondta el Pintér Ottó, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója.

A fenti szemétszedési akciót kizárólag a SEFAG Zrt. dolgozóinak, valamint a médiumok szerkesztőségi munkatársainak hirdették meg. Az akciót további kapcsolódó intézkedések is követik majd, hasonló megmozdulásokat több helyszínen terveznek a közeljövőben, illetve a nagyközönség számára is szerveznek szemétszedési akciókat, ezeket hamarosan hirdetni is fogják. 

Fotó: Szigeti Edit

Állásajánlatok Kaposváron