Könnyen lángra kaphat a kiszáradt karácsonyfa

Az ünnepi időszak már véget ért, de sok otthon dísze még a karácsonyfa.

Mindezzel csak annyi a probléma, hogy a fűtött lakásban az egyre szárazabb fenyő könnyen lángra kaphat.

 

Hagyományosan január hatodikán, vízkeresztkor búcsúzunk az otthonunkat ékesítő karácsonyfától, ám vannak, akik nem szívesen válnak meg tőle ilyenkor sem. A fenyőfák gyúlékonysága viszont az idő előrehaladtával egyre fokozódik. A kiszáradt tűlevelek, a gyantás ágak pillanatok alatt lángba boríthatják az egész fát, sok esetben lakástüzet eredményezve. A kiszáradt karácsonyfák esetében fontos, hogy azok környezetében ne legyen semmilyen gyújtóforrás, mint például gyertya, hősugárzó, kandalló. Sőt, az utolsó, fel nem használt csillagszórót se gyújtsa már meg senki a fán!

 

Ha mégis megtörténik a baj, tűzoltással csak akkor próbálkozzon, ha azzal a testi épségét nem veszélyezteti! Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyja el a lakást, csukja be maga mögött az ajtót és hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Ha társasházban lakik, kiabálással hívja fel a szomszédok figyelmét rá, hogy tűz van! 

 

A tragédiák megelőzése érdekében javasolt a családi házakban és a lakásokban is olyan füstérzékelő alkalmazása, amely hangos sípolással hívja fel a figyelmet a veszélyre és lehetőséget biztosít a menekülésre.

Állásajánlatok Kaposváron