Egyszerűbbé vált a kiskorúak személyazonosító igazolvány igénylése

Január elsejétől elegendő az egyik szülő jelenléte a 14 év alatti gyerekek személyazonosító igazolványának kiadásához.

 

Az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni az ország bármelyik kormányablakában, de már nem szükséges hozzá mindkét szülő nyilatkozata.

 

2024. január 1-től változtak a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól szóló kormányrendelet cselekvőképtelen kiskorú (14 év alatti) személyazonosító igazolványának kiadására vonatkozó szabályai.

Korábban mindkét szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, vagy egy szülő esetén a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges (kivéve, ha a jelenlévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt). 

 

2024. január 1-től a cselekvőképtelen kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához elegendő az egyik szülő jelenléte és nincs szükség a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatára vagy a szülői felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem. A változás nyomán a rendelkezési nyilvántartásban megtett szülői hozzájáruló nyilatkozatot nem szükséges ellenőrizni. 

Az eljárás során a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrizni kell. 

 

Forrás: Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium

Állásajánlatok Kaposváron