Tojásallergia és a tojás nélküli étrend

A tej mellett a leggyakoribb ételallergia a tojásallergia, amikor a tojás egyes fehérjéi (pl. ovalbumin, ovomucoid) a tojásfogyasztást követően azonnal, perceken vagy órákon belül allergiás reakciót váltanak ki.

A tyúktojás körülbelül 40 különböző fehérjét tartalmaz, közülük bármelyik okozhat allergiás tüneteket. A leggyakoribb allergének a tojásfehérjében találhatóak, de az érintettek többsége a tojássárgájára is érzékeny.

 

A betegség kialakulása és tünetei

A tojásallergia általában gyerekkorban jelentkezik, de a gyerekek többsége 3 éves korára kinövi a betegséget. Ritkább esetben életre szólóan megmaradhat, és akár felnőttkorban, jellemzően 40 éves kor előtt is kialakulhat.

A tojásallergia tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel:

     

ekcémaszerű bőrtünetek, csalánkiütés (jellemzően),

     

arc vagy torok duzzadása,

     

orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés,

     

hányás, hasmenés, hasi fájdalom,

     

nehézlégzés, asztmaszerű rohamok (ritkán),

     

anafilaxiás sokk (azonnali beavatkozást igénylő életveszélyes állapot - a legritkább esetben).

A tojásallergia megelőzése és kezelése

A tojásfogyasztást csak 9 hónapos  1 éves kor után (allergiára hajlamos gyermekeknél 2-4 hónappal később) – kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgájával szabad elkezdeni, és a tojásfehérjét fokozatosan kell hozzáadni az étrendhez.A tojásallergia egyetlen kezelési módja a tojásmentes diéta betartása, vagyis a tojást (tojássárgája és fehérje) és az abból vagy tojásporból készülő ételek fogyasztását is kerülni kell. Mivel számos élelmiszerben található tojásfehérje (pl. pékáruk, kenyér- és tésztafélék, krémtöltelékek, fagylaltok, marcipán, majonéz), és az élelmiszeripar számos formában használ tojást, ezért kiemelt figyelmet kell szentelni az élelmiszerek összetevőinek (allergén és tojásmentes jelölések) ellenőrzésére.

Mivel helyettesíthető a tojás?

Sűrítésre főzés során használhatunk burgonyát, étkezési vagy kukoricakeményítőt, illetve tojáspótló port. Az ételek lazítására, állagának javítására a rizs, a búzadara, a tojásmentes zsemlemorzsa, az élesztő vagy a szódabikarbóna alkalmazása, illetve tojásos tészták helyett a durumtészta fogyasztása ajánlott. Kukoricakeményítő vagy tej mellett panírozáshoz kiváló megoldást jelent a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, lisztből és vízből kevert massza.

Ízletes sütemények és torták tojás nélkül

A tojás pótlására szerencsére édességek sütésénél is számos lehetőség kínálkozik:

     

Tönkölybúzából, rozsból vagy árpából őrölt lisztekből kevés víz hozzáadásával, tojás nélkül is tökéletes állagú tésztát lehet keverni. 

     

Tojáspótló készülhet lenmagból vagy chia magból: a magok vízbe áztatása és megfőzése után összeturmixolt keverék jól összefogja a süteményt, de ugyanerre a célra, a süteménymasszára ráhintve, és jól elkeverve benne, használhatunk zabpelyhet is.

     

Kevert sütemények esetén a tojást kiválthatjuk alma- vagy banánpürével, illetve mogyoróvajjal, így az édesítő és az olaj (zsiradék) mennyiségét is csökkenthetjük.

     

Kevert tésztákban, piskótákban a tojást a következő összetevőkkel helyettesíthetjük: 1 teáskanál sütőpor + 1 teáskanál szódabikarbóna + 1 evőkanál almaecet/frissen facsart citromlé (vagy 1/2 evőkanál 10%-os ecet) + 1-2 evőkanál olaj (recepttől függően) = 1 tojás.

Végül tojásmentes, egészséges nassoláshoz szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Majomkenyér édes és gyümölcsös – ízletes vegán finomságait!

 

 

Időpont: 
csütörtök, 2024, február 22 - 21:05

Állásajánlatok Kaposváron