Meteorzápor érkezik vasánap hajnalban

A Hold-Mars együttállás mellett vasárnapra virradóra lesz megfigyelhető az Eta Aquaridák meteorraj maximuma is.

 

Az időjárás kedvezőnek ígérkezik, így hajnalban akár néhány tucatnyi hullócsillagot is megfigyelhetünk. Ugyan a csúcsok csúcsa, amikor a legtöbb hullócsillag érkezik, nálunk már a nappali időszakra esik, de éjjel 2-3 órától világosodásig a szerencsések óránként 10-20 hullócsillag is látható lesz.

 Hajnali 3 óra környékén, vagy akár valamivel korábban, a keleti látóhatár felett figyeljük az eget! Ott jelennek majd meg a meteorok, amiket keresünk.  Fontos, hogy a korai időpont miatt minden meteorvadász melegen öltözzön fel! A hullócsillagles nem pár perces program, így a meleg ruha mellett a meleg ital is jól jöhet. És nassolni is lehet közben. 

Az idei éta Aquaridák különleges lehet. Csillagászok számításai szerint a Halley üstökösből származó  törmelékfelhőre erős hatással van a Jupiter bolygó. A gravitációs hatás miatt sűrűbb törmeléksávok alakulnak ki a felhőben, így időnként akár 120-160 hullócsillag is megjelenhet óránként az égen. 

A hullócsillagok általában apró, pici porszemcsék, kisebb kavicsok, amik nagy sebességgel érkeznek a Földhöz. Itt a légkör molekulái lelassítják őket, és átveszik az energiájukat, amiből látványos fényjelenségek születnek. 

Az év során mindig ugyanabban az időszakban megfigyelhető meteorrajok legtöbbször üstökösöktől származnak. Az azokból, vagy kisbolygókból levált porszemcsék és törmelékdarabkák alkotta felhőn halad át Földünk pályájának ugyanazon szakaszain.

Időpont: 
szombat, 2024, május 4 - 20:46

Állásajánlatok Kaposváron