Extrém és nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken

 - Extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

    Közlésük szerint a figyelmeztetési kritériumot meghaladó extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön. Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8.0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3.

    Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7.0 értéket.

    A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.

    Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható - olvasható a közleményben.

MTI

 

Állásajánlatok Kaposváron