Figyelem! Traktorok az úton, elkezdődött az aratás

    A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az aratás idén szokatlanul korán kezdődött, és már a jövő héten véget is érhet, ha az időjárás engedi.

 

A mostani szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések jót tettek a kapásnövényeknek. A termés átlagos lehet, az őszi kalászosok eredményei gyengébbek a várakozásoknál, de a belföldi ellátás biztosan nincs veszélyben - tette hozzá Petőházi Tamás, aki a termelőknek azt tanácsolja, hogy ne raktározzanak, lehetőség szerint kössenek üzletet, használják ki a kedvező értékesítési lehetőségeket.

 

A nyári aratási munkák megkezdésével az autósok is több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatunkk a közlekedésben.

A gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem láthatók ilyen speciális járművek, azonban a vidéki utakon gyakran közlekednek ezek a járművek. A szemből érkező vagy az előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében. Ennek ellenére fontos, hogy a gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsük meg. 

 

A munkagépek a közutakon lassan haladnak, a megszokott közúti járművekhez képest nagyobb méretűek lehetnek, ezért feltorlódhat mögöttük a forgalom, előzni viszont csak óvatosan, jól belátható útszakaszon lehet, nagy oldaltávolságot tartva.  A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek óránként maximum 25 km/órás, mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 km/órás sebességgel haladhatnak. 

 

A  mezőgazdasasági járművek többsége túlméretes, és sebességük alacsony (ez gyakran okoz torlódást, próbára téve az autósok türelmét), gyakran húznak vontatmányt, így a hosszúak is lehetnek.

 

Állásajánlatok Kaposváron