Kaposfest - Világhírű művészeket várnak Kaposvárra

 

- Komolyzenei hangversenyeknek a világ élvonalába tartozó szólistái lépnek fel a Kaposfesten, amelyet augusztus 12. és 18. között tartanak Kaposváron - közölték a szervezők az MTI-vel.

   

Magyarország egyik legjelentősebb, immár tizenötödik alkalommal megrendezendő komolyzenei eseményének vendége lesz a Latin Grammy-díjra jelölt Edith Pena zongoraművész, a formabontó párizsi zongoravirtuóz, zeneszerző Lucas Debargue és a népszerű hegedűművész-tanár Kirill Troussov - írták tájékoztató anyagukban.

    Hozzátették: visszatér a fesztiválra a kimagasló zenei érzékenységgel, technikai perfekcionizmussal jellemezhető Alexei Volodin, továbbá a világjáró hegedűs, Alexandra Conunova, akit generációjának egyik legtehetségesebb hegedűseként említ a média.

    A magyar zenei élet élvonalából Várdai István cselló- és Baráti Kristóf hegedűművész mellett fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, Fejérvári Zoltán, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Kristóf Réka szoprán és Szűcs Máté brácsaművész is - emelték ki.

    Sárközy Lajos a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként áll színpadra és bemutatja legújabb kvartettjét is.

    A szervezők kitértek arra, hogy a fiatal generációt a világhírnév előszobájában lévő kínai csellista, Li La, a Junior Prima díjas Magyar Valentin, Hartmann Domonkos, Abouzahra Amira, valamint hat fiatal norvég művész képviseli.

    A tájékoztató anyag szerint a fellépők a világ leghíresebb hangszerészmesterei - Stradivari, Guadagnini, Guarneri - vonóshangszereit szólaltatják meg, amelyeket egy külön előadás keretében be is mutatnak a hallgatóságnak.

    A művészek a legnagyobb szerzők kamarazenei remekművei mellett hagyományosan zeneirodalmi ritkaságokat is előadnak a fesztivál koncertjein - tették hozzá.

    A rendezvény fő helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota lesz, de lesznek programok a város közterein és belvárosi templomokban is, a látogatókat a kamarazenei hangversenyeken kívül számos kísérő rendezvényen várják.

    A Kaposfest házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, aki több önálló programmal is jelentkezik a fesztiválon - írták.

    "Büszkék és hálásak vagyunk, hogy a fesztivál az elmúlt tizenöt évben jelentős nemzetközi sikereket ért el, ennek egyik jele, hogy a magyar kiválóságok mellett külföldi előadók is nagy számban tisztelnek meg minket a részvételükkel és jelentkeznek a fesztiválra" - idézték Hornyák Balázst, a Kaposfest igazgatóját.

    Hornyák Balázs hangsúlyozta, hogy minden évben a fejlődésre törekednek, a művészeti programok tervezését 2024-től egy évente megújuló nemzetközi testület végzi, tagjai a korábbi fesztiválok fellépői, ismert és elismert művészek, zenei szakemberek lesznek, a grémium szakmai irányítását Várdai István látja el.

    A részletes program és a fellépők névsora a kaposfest.com oldalon érhető el.

MTI

Időpont: 
vasárnap, 2024, június 23 - 18:12

Állásajánlatok Kaposváron