Házi ízek a Húsvéti fesztiválon
Valódi füstölt-pácolt sonkák, csülkök és tarják házi tojással, kézzel írott hímes tojások, népművészek kézműves termékei, a patcai Katica tanya népi gyermekjátékai és kisállat-simogatója – ezek várják a családokat a Kaposvári Nagypiac Húsvéti fesztiválján.
Hogy miben más a hagyományos páclevével és füstöléssel készült sonka?
Rögtön kiderül, ha megkóstolja a fesztiválon. Ízlelni lehet a különbséget, hát még akkor, ha igazi ínyencek módjára kapirgálós, aranysárga tojást és házi tormát fogyasztunk hozzá! A piac őstermelői és kereskedői állítják: egy évben egyszer eszünk húsvéti sonkát, akkor már érdemes a minőséget választani, még akkor is, ha abból kevesebbre telik. Kérdésünkre, hogy mit tartanak a tömegtermékként kapható injekciózott, úgynevezett gyorspácolt termékekről, csak annyit mondtak: kóstolják meg mindkettőt, s az ízfokozók és egyéb mesterséges anyagok dacára is kiderül majd a különbség! Merthogy a jó sonkához idő kell, meg, persze, jó hús, fűszerek és hozzáértés.
– Arra törekszünk, hogy a fesztivál látogatói minőségi helyi élelmiszerárukat kóstolhassanak, s ezzel együtt színvonalas, helyi kézműves termékeket vásárolhassanak, megismerve az élő hagyományokat Kaposváron és környékén – hangoztatta Frank József piacvezető.
Az igazgató kiemelte: a fesztivált kísérőprogramokkal színesítik. A nagyobbakat hangulatos zenével várják, a kisebbeket pedig a patcai Katica tanya népi gyerekjátékaival és kisállat-simogatójával: lesznek kisbárányok, kecskegidák és nyuszikák is, felejthetetlen élménnyé varázsolva a húsvétot.
A Húsvéti fesztivál az ünnep előtti hétvége szombatján, azaz március 19-én reggel 8.00 órakor kezdődik a megújult Kaposvári Nagypiacon, s délig tart majd.