Ezeket tudnod kell a koronavírussal kapcsolatban

2019 végén új típusú koronavírus kezdett terjedni Kínában. A tüdőgyulladással járó fertőzés okozta nemzetközi krízishelyzetre reagálva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) életbe léptette a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt.

Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos beteg, ugyanakkor a betegség elleni védekezés érdekében operatív törzs állt fel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők lesznek. A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt tárcsázhatók. A telefonvonalakat az NNK működteti, és szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében.

 

Fontos: az NNK arra kéri a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

A 2020. február 3-ai adatok szerint Magyarországon senki nem küzd koronavírussal. Ezzel együtt a kormány természetesen komolyan veszi a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a védekezés érdekében, a miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy „most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni".

 

Vigyázat, álhírek terjednek

 

Sok internetes felületen terjednek teljesen fals információkat tartalmazó állítások a vírussal kapcsolatban, ezért kiemelten fontos, hogy hivatalos forrásokból tájékozódjunk. Aktuális adatokért, információkért, tanácsokért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) aktuális információi az irányadóak.

 

Kínában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmébe

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk itt elérhetők: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus és http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok.

HASZNOS

 

 

Facebookos játékaink szabályzata