Pánikkeltés vagy elővigyázatosság? - kérdések és válaszok a koronavírusról

A koronavírusról elképesztő mennyiségú álhír kering ezért megpróbáltuk nektek összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

 

Tünetek, megbetegedések, halálozás

A vírus az influenzához hasonló klinikai tüneteket produkál, amelyek szinte minden esetben lázzal kezdődnek, és jellemzően száraz köhögés jelentkezik. A betegség súlyosbodásakor nehézlégzés, légszomj, majd a legsúlyosabb esetekben tüdőgyulladás alakul ki. Ritkábban egyéb tünetek is társulhatnak, mint például izomfájdalom, fejfájás vagy torokfájás.

 

Mit tehetünk a vírus ellen?

Hogyan tudjuk megelőzni a fertőzést? Annak ellenére, hogy a terápiára vonatkozó kísérletek, vizsgálatok, illetve a vakcinafejlesztési kísérletek is gyors ütemben elindultak, jelenleg hatékony antivirális kezelés és oltóanyag nem áll rendelkezésre a vírus ellen.

Mivel az influenzavírusokhoz hasonlóan egy cseppfertőzéssel terjedő betegséggel van dolgunk, a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. Gyakori kézmosás, zsebkendőbe (nem tenyérbe) tüsszentés, arcunk érintésének kerülése és (tényleges járványügyi helyzet esetén) akár szájmaszk viselése – mindezekkel jó eséllyel elkerülhetjük a fertőzést.

Természetesen a legfontosabb az, hogy ha betegnek érezzük magunkat, azonnal jelentkezzünk orvosi ellátásra, főleg, ha a betegség kezdetét megelőző 14 napban a fertőzéssel érintett területeken jártunk, vagy érintkeztünk olyan (esetleg már beteg) személlyel, aki szintén ilyen területről érkezett.

 

 

Biztonságos levelet vagy csomagot fogadni Kínából?

Igen, biztonságos. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a koronavírusok nem élnek túl hosszú ideig a különböző tárgyakon, így például leveleken, csomagokon sem.

 

A rendszeres, sós vizes orröblögetés segít megelőzni azt, hogy megfertőződjünk?

Nem, erre vonatkozóan nincs bizonyíték.

 

A fokhagyma fogyasztásával elkerülhetjük az új koronavírussal való megfertőződést?

A fokhagyma egy egészséges étel, melynek van némi antimikrobiális tulajdonsága, azonban arra nincs bizonyíték, hogy védelmet jelente az új koronavírussal szemben.

 

A koronavírus fertőzés csak az időseket érinti vagy a fiatalok is fogékonyak rá?

Bármely életkorú ember megfertőződhet a 2019-nCoV vírussal. Azonban az idősek, a már meglévő kórképekkel (pl. asztma, cukorbetegség, szívbetegségek) küzdők sokkal fogékonyabbak rá, és náluk a betegség súlyosabb formája alakul ki. 

 

Az antibiotikumok hatékonyak a megfertőződés elkerülésére és a koronavírus fertőzés kezelésére?

Nem, az antibiotikumok nem hatásosak a vírusokkal szemben, azok csak a baktériumokra hatnak. 

 

Érdemes betárazni ételből?

A koronavírust megállítani nem lehet,  valószínű, hogy Magyarországon is lesz gócpont, ahol az adott terület karantén alá kerül. Európában, a huszonegyedik században azonban nem fog előfordulni, hogy egy karantén alatt akadozzon az élelmiszerellátás.

Arra érdemes figyelni, hogy a különlegesebb, nehezen beszerezhető árut lehet, nehezebb lesz beszerezni.

A másik kérdéskör az allergia: glutén-, laktóz-, tejfehérje és egyéb allergia kapcsán mindenképpen érdemes felkészülni, elképzelhető, hogy az ehhez szükséges élelmiszerek nehezebben beszerezhetőek lesznek. 

Ajánlott, hogy innentől kezdve egy kicsit odafigyelve vásároljunk: mi az, aminek utána szoktunk menni, ami nem kapható a legközelebbi, nagyobb üzletben.

 

Be kell szerezni gyógyszert?

Karantén alatt sem áll meg az élet, az emberek ugyanúgy válnak betegekké, szorulnak kezelésre függetlenül a vírustól is. Nem valószínű, hogy kifogynak a készletek, viszont jobb, ha ilyenkor nem kell egészségügyi intézetet felkeresnünk a receptért, hiszen ott nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg. Tehát a háziorvossal írassuk fel a számunkra szükséges gyógyszereket, ezenkívül legyen otthon: fertőtlenítőszer és sebkötöző-szerek, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasfogó, hashajtó. Ha bármire szükségünk van rendszeresen, például allergia-gyógyszer, herpesz-kenőcs, fogamzásgátló, óvszer, stb., arról is gondoskodjunk. Továbbá érdemes immunerősítő vitaminokat szedni. 

 

Túlreagáljuk a koronavírust?

Számos más influenzavírus több áldozatot szed, vagyis sokkal több a fertőzött, de a halálozási ráta jóval alacsonyabb. A kínai koronavírus halálozási aránya is csupán 2 százalék, és az is csak idősekre vagy krónikus betegekre vonatkozik, de ez nem azt jelenti, hogy a járványt túlreagálták. Hiszen ha csak egy ember halála megelőzhető a megfelelő óvintézkedésekkel, akkor azokat meg kell tenni.

 

Koronavírussal kapcsolatban ingyenesen hívható telefonszámok:

0680 277455

0680 277456

HASZNOS

 

 

Facebookos játékaink szabályzata