Planetáriumok napja a Zselic Csillagparkban

Időpont: 
2020/03/08 - 09:15

A planetáriumok nemzetközi napján a világ és Magyarország planetáriumai is külön programokat tartanak. A Zselici Csillagparkban ezen a vasárnapon a szokásostól eltérő programrenddel várjuk az érdeklődőket. 

9:15 – 10:00 Perzeusz és Androméda (rajzfilm) + csillagos égbolt bemutatása (4 éves kortól)

Gyerekeknek szóló programunkban a csillagos égbolt bemutatása után Androméda, Perzeusz, Kassziopeia és Cefeusz csillagképek történetét bemutató rajzfilmet vetítjük. A film nyomokban szörnyeket tartalmaz, ezért 4 éves kortól ajánljuk. A részvételi díj 990 Ft/fő.

 

10:15 - 11:00 Napszúrás (film) + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)

Miként termeli Napunk a minket is éltető energiát? Milyen megfigyelhető jelenségek játszódnak le a felszínén? Mik azok a napkitörések és milyen hatással vannak ránk? A Nap fizikáját bemutató filmet 10 éves kortól ajánljuk. Derült időben rövid naptávcsöves bemutatót is tartunk. Borult időben a Kozmikus eredetünk című filmet vetítjük. A részvételi díj 990 Ft/fő.

 

11:15 – 12:00 Két kis üvegdarab + Maják csillagai (filmek 10 éves kortól) 

Hogyan született meg a modern megfigyelő csillagászat a 17. században? Milyen eredményeket értek el kutatók távcsövek segítségével? Melyek voltak a letűnt maja kultúra legfontosabb égitetstjei? Milyen Világegyetemet gondoltak ők valósnak? A részvételi díj 660 Ft/fő. 

 

12:15 – 13:00 A Nap (film) + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)

Miként termeli Napunk a minket is éltető energiát? Milyen megfigyelhető jelenségek játszódnak le a felszínén? A Nap fizikáját bemutató filmet 10 éves kortól ajánljuk. Derült időben a film után rövid naptávcsöves bemutatót tartunk. Borult időben az Élet eredete című filmet vetítjük. A részvételi díj 990 Ft/fő.

 

13:15 – 14:00 Sötét anyag – Egy kozmikus titok nyomában (film) (13 éves kortól)

Az Univerzum nagytömegű égitestjei meghatározzák más égitestek mozgását. A fizika törvényei ismeretében csillagászok felfedezték, hogy az anyag jelentős része láthatatlan távcsöveink számára is. Mi lehet ez a sötét anyag? A sötét anyag kutatásáról szóló filmet 13 éves kortól ajánljuk. A részvételi díj 660 Ft/fő.

 

14:15 - 15:00 A látás + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)

Miként jut el távoli csillagok, galaxisok fénye a szemünkbe? Miként alakul ki a kép róluk agyunkban? A csillagászati megfigyelésekről, kicsit másképp. Derült időben rövid naptávcsöves bemutatót is tartunk. Borult időben a Két kis üvegdarab című filmet vetítjük. A részvételi díj 990 Ft/fő.

 

15:15 – 16:00 A Földtől az Univerzum pereméig (film) + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)

Az Európai déli Obszervatórium anyagaiból készült film végigveszi az égitesteket a Naprendszerünk tagjaitól egészen a távoli galaxisokig. Derült időben a film után rövid naptávcsöves bemutatót tartunk. Borult időben a Galaxisok című filmet vetítjük. A részvételi díj 990 Ft/fő.

 

16:15 – 17:00 A kozmikus fény végzete + csillagos égbolt bemutatása (10 éves kortól)

Prof. Kolláth Zoltán fényszennyezésről, a csillagos égbolt védelméről szóló filmjének hosszabb változatát vetítjük a program második felében. Azt megelőzően a planetáriumi előadás során a sokak által ismeretlen éjszakai égbolt szabad szemmel is látható jelenségeit, égitestjeit vesszük sorra: a Tejút, a csillagképek, a bolygók. A részvételi díj 990 Ft/fő.

Facebookos játékaink szabályzata