127 önkéntes, 15 ezer maszk, 21 rendelés a Nagypiacról - helyzetjelentés Kaposvárról

Folyamatos az idősek és gyermekek ellátása, egyre több idősnek segítenek az önkéntesek, ingyenesen utazhatnak a városi buszokon az egészségügyi dolgozók, sikeres a nagypiac új szolgáltatása, a házhoz szállítás.

Többek között ezekről is beszélt Szita Károly Kaposvár polgármestere mai tájékoztató videójában.

 

Működik a közétkeztetés

 Kaposvár továbbra is biztosítja a közétkeztetést a gyermekeknek és az időseknek. Szerdán 5 bölcsődésnek, és 22 család 35 óvodás gyermekének igényeltek elvitelre ebédet. Az iskolásoknál ez a szám 116. Természetesen továbbra is ügyeleti rendszert működtet a város azon családok számára, amelyek esetében a szülők nem tudják megoldani gyermekeik felügyeletét. Bölcsődébe 3, óvodába 19 gyermek jár most, a 4532többiekre otthon vigyáznak. Köszönetet érte!

Idős, illetve felnőtt, rászoruló polgáraink közül 453-an kérték, hogy az önkormányzat vigye el nekik az ételt.

 

Jól működik az önkéntes rendszer

A 70 év feletti idősek ellátását segítő 127 önkéntes ma már 268 embernek vásárol be, s intézi ügyeit. Mivel a koronavírus-járvány kapcsán elhúzódó folyamatra kell felkészülnünk, szükség van arra, hogy folyamatosan kapcsolódjanak be önkéntesek a segítői hálóhatunkba. Azoknak az 50 év alatti városlakóknak a jelentkezését várjuk, akik szívesen segítenének másokon. Elérhetőség: 06 82/501-522, vagy onkentes@kaposvar.hu.

 

Maszkok, fertőtlenítőszer és kesztyűk is érkeznek

Eddig 26 és félmillió forintért vásárolt a város eszközöket és további 11 és fél millió forintért rendeltek maszkot, fertőtlenítőszert és kesztyűt, a Kapos Holding tagvállalatai pedig a mai napig mintegy 12 millió forintot fordítottak a járvány elleni védekezésre. 15 ezer maszk rendelését adták le első körben, amibe varrodákat és önkénteseket is bevontak. Elsőként a védekezésben résztvevők juthatnak hozzá a védőeszközhöz, majd a munkába járók következnek, végül azok, akik bár otthon vannak, de kérik ezt. Ezen a héten már több nagy foglalkoztatóhoz is kiszállította a város a védőeszközt – összesen 1225 maszkot igényeltek –, és természetesen gondoskodtunk az újabb beszerzésről is.

 

Ingyen buszozhatnak az egészségügyi dolgozók

Szita Károly polgármesteri határozatban döntött arról, hogy az egészségügyi dolgozók mától ingyenesen utazhatnak a buszokon. A kormány döntése alapján ők a veszélyhelyzet idejére a távolsági buszokon és vonatokon is ingyen utazhatnak, ehhez a gyakorlathoz kívánt a város is hozzájárulni.

 

Sikeres a házhozszállítás a Nagypiacról

Az önkormányzat megszervezett egy újabb szolgáltatást is, hogy segítse a kaposváriak ellátását, otthon maradását. Ettől a héttől a 8 főből álló segítői hálózattal házhoz szállítást vállalt a kaposvári nagypiacról. Mindent lehet rendelni a piacról, így a zöldség és a gyümölcs mellett a húsáruk, a pékáruk, az alapvető élelmiszerek, vagy éppen a házi tejtermékek is elérhetők ezen a módon. A megrendelést követően a kaposvári önkéntesek szállítják ki az árut, amit kérésre a már megszokott árusoktól szereznek be. A mai nap vizsgázott az új szolgáltatás: segítőink tegnap 21 rendelést vettek fel, és összesen 260 kg árut vittek házhoz. A részletekről a koronavirus.kaposvar.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

Köszönet illeti mindazokat, akik bármilyen felajánlással éltek. Miután többen anyagilag is segíteni szeretnék a védekezést, a város létrehoz egy számlaszámot, amelyre köszönettel fogad minden hozzájárulást.

 

Facebookos játékaink szabályzata