Berobbanhat a járvány, ha nem tartjuk be a szabályokat

A fertőzések budapesti és Pest megyei halmozódása miatt a távolságtartási és kijárási szabályok fokozott betartására kérte a fővárosban és Pest megyében élőket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

   

Müller Cecília hangsúlyozta: ha nem tartjuk be a szabályokat Budapesten és Pest megyében, a járvány robbanásának nézünk elébe, mert az igazolt fertőzöttek 62 százaléka a fővárosban, illetve Pest megyében él. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv nem a korlátlan "mászkálásra" való, vagyis csak akkor hagyják el otthonukat, ha elkerülhetetlen.

Kommentár:

Mivel egyre jobb az idő, a hőmérő higanyszála is sokszor emelkedik 20 fok fölé, ráadásul hétágra süt a nap, vannak, akik nem tudnak megülni a négy fal között.  Sokan látogatják a népszerű kirándulóhelyeket: a Desedát, a Tókaji parkerdőt és a Városligetbeni s  többen töltik a szabadidejüket. Elég csak végigprörgetni az Instát vagy a Facebook hírfolyamot vasárnap délután és láthatjuk, hogy nagyon sokan megindultak a tavaszias időjárás hatására. 

Biciklisták, motorosok, kirándulók, kutyások, gyerekesek posztolják a képeket arról, hogy merre jártak. Mindenki szeretné magát jól érezni, mindenki szeretne friss levegőt szívni, kirándulni és élvezni a napsütést. Hirtelen felértékelődött a füvek, a fák, a gyönyörű hazai tájak látványa. Nagyon jó most kint lenni a természetben, látni a Balatont, süttetni magunkat a napon.

És igen ki lehet menni a szabadba, sétálni, túrázni, sportolni, de valóban feltétlenül szükséges ez? Nem tudnánk egy kicsit meglenni enélkül? Mi lenne ha a változatosság kedvéért megpróbálnánk nem kiskapukat kereseni, hanem lemondani a szórakozásról? És a félreértések elkerülése végett, tudom, hogy a gyerekeket le kell vinni a levegőre, főleg ha nincs családi ház, a kutyákat pedig meg kell sétáltatni. De aki kirándult a hétvégén csak eből a célból volt a szabadban?  És ha kiment olyan helyre ment, ahol nincsenek sokan ?  A fertőzöttek száma nem nő gyorsan, de ettől  még nem kellene azt hinnünk, hogy biztonságban vagyunk. Nem kellene azt hinnünk, hogy ez egy nyaralás. Ha már annyi köszönetet és hálát kapnak azok az emberek, akik a frontvonalban állnak - orvosok, ápolók, szociális szakemberek, mentősök, boltosok és még sokan mások- mi is megtehetnénk annyit, hogy felelőségteljesebben döntünk.

 

Facebookos játékaink szabályzata