Fagyizókat, büféket ellenőrzött a NÉBIH - 6 és fél tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

Július 31-ével véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza.

 

A Nébih irányításával zajló országos akció során csaknem 3.000 ellenőrzésen több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Az ellenőrök összesen mintegy 8.900 hazai és külföldi élelmiszertételt is megvizsgáltak, amelyekből 6,56 tonnát (1,7 millió Ft értékben) kellett kivonni a forgalomból.

Július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amit – a Nébih koordinálásával – a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek.

 

A vizsgálatok többek között a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetését is érintik.

 

A nyári kiemelt ellenőrzés első időszakában összesen 1.419 vendéglátó létesítmény (1.204 vendéglátóhely, 103 büfékocsi, mozgó vendéglátás, 112 ifjúsági és gyermektábor étkeztetés)ellenőrzésére került sor, melyek 76,9%-a megfelelően üzemelt, ami az előző évhez (2019-ben 77,4%) képest csökkenő tendenciát mutat.

 

A július 1-től 31-ig tartó időszakaszban országosan összesen 2.919 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök, utóbbit összesen 15.410.198 Ft értékben. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség.

2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. Bár a jelölési problémák aránya és a lejárt tételek száma emelkedett, így is kevesebb terméket kellett kivonni a forgalomból a tavalyi hasonló időszakhoz képest: 6,56 tonnát, összesen 1,7 millió Ft értékben.

A Nébih laboratóriumaiba összesen 160 minta, 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt érkezett. Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok. A fagylaltoknál  nyolc esetben találtak problémát: a kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indul.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza augusztus 20-ig tart.

Facebookos játékaink szabályzata