Házi karantén, járványügyi megfigyelés: ez történik, ha covid fertőzöttel érintkeztél

Mivel a koronavírussal fertőzöttek száma rohamosan emelkedik Magyarország területén, jelenleg 382-en vannak Somogyban, ezért könnyen előfordulhat, hogy olyan emberrel kerülsz egy légtérbe, aki már megfertőződött, de még maga sem tud róla. 

 

Ha viszont később kiderül az illetőről, hogy a Covid-19-et kapta el, akkor a hatóságok kontaktkutatásba kezdenek, vagyis kiderítik, ki az, aki még megkaphatta a fertőzést. Tehát ha valaki egy osztályba jár egy érintettel, vagy egy irodában dolgozik vele vagy akár egyéb helyen étteremben, vendégségben került kapcsolatba a beteggel jó eséllyel kerül járványügyi megfigyelés alá. Emiatt került Kaposváron több osztály és tanár is házi karanténba.

No de hogy is zajlik ez a dolog pontosan? Mivel én is a napokban kerültem járványügyi megfigyelés alá, ezért első kézből tudom megosztani az tapasztalataimat, így minden információ hiteles. Pár napja derült ki, hogy hosszabb ideig egy légtérben tartózkodtam valakivel, akiről később bebizonyosodott, hogy elkapta a fertőzést. Mikor kiderült, értesítették a hatóságokat, én is ígéretet kaptam, hogy hamarosan megkeresnek a járványügytől és valóban pár óra múlva érkezett is a telefon.

A vonal másik felén egy doktornő érdeklődött nagyon udvariasan a részletekről, hogy milyen közel voltam az illetőhöz, mennyi ideig tartózkodtam egy légtérben vele stb. Mikor mindent elmondtam tájékoztattak, hogy hamarosan kapok egy emailt egy kérdőívvel, amit ki kell tölteni és visszaküldeni. Ez is megérkezett időben, a személyes adatok mellett arról érdeklődtek, hogy vannak-e tüneteim. (Nincsenek.) A kérdéssorral együtt tájékoztattak arról is, hogy milyen kötelezettségeim vannak a járványügyi megfigyelés alatt, nem hagyhatom el az otthonomat, nem érintkezhetek másokkal, légúti tünetek esetén azonnal jelentkeznem kell a háziorvosnál, vagy az ügyeletesnél. 

A történethez hozzátartozik, hogy jelenleg 10 napot kell házi karanténban tölteni, viszont ezt a 10 napot attól az időponttól számolják, amikor érintkeztem a fertőzött személlyel, nem attól a naptól, amikor kiderült a fertőzés ténye. Tehát ha napokkal később bizonyosodik be valakiről, hogy Covid pozitív, mint ahogy találkoztunk vele, akkor rövidül a 10 nap, az én esetemben is pár napra csökkent a megfigyelés időszaka.

Itt egy táblázat is, ami jól mutatja mi történik a különböző esetekben.

 

Szóval most itthon vagyok várom a végét, és ha valaki még kételkedik abban, hogy tényleg létezik-e a vírus, biztosíthatom, hogy létezik és én már találkoztam is valakivel, aki elkapta. A maszkot pedig nem azért kell hordani, hogy mi ne legyünk betegek, hanem azért, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Ahogy az én esetemből is látszik, könnyen előfordulhat, hogy valaki beteg és nem tud róla. A covid alattomosan terjed és egyre több embert elér, könnyen kerülhetünk kapcsolatba olyan személlyel, aki megfertőződött, de még maga sem tud róla. És igen a maszk kellemetlen és idegesítő, de megakadályozhatja a fertőzés terjedését. Én azt gondolom, hogy amíg a pedagógusok egymást helyettesítve tanítanak az iskolában, a járványügyisek teljes erővel végzik a kontaktkutatást a növekvő esetszámok mellett (hétvégén is!), az orvosok és az ápolók pedig helytállnak a kórházban az egyre több beteg mellett, annyit mi is megtehetünk, hogy betartjuk a szabályokat. 

F.Zs.

 

Facebookos játékaink szabályzata