Fontos változások az ügyintézésben 2021. január 1-től

2021. január 1-jével tovább egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok és a cégek számára.

 

A bürokráciacsökkentő csomag fontos eleme, hogy  online, akár otthonról, minél szélesebb körben tudjuk az elektronikus szolgáltatásokat igénybe venni. Immár 449 kormányhivatali ügykörben nyújthatók be a kérelmek elektronikus űrlap segítségével, így már online nyújtható be a csecsemőgondozási vagy a gyermekgondozási díj iránti kérelem is.

 

Csökkennek az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok adminisztratív terhei is.

 

Egyszerűsödik például a vállalkozás, gazdasági társaság bankszámla megnyitása, valamint megszüntetése során szükséges ügyintézés, hiszen 2021-től nem kell külön felkeresni az adóhatóságot, a gazdasági kamarát és a jegyzőt. Az egyéni vállalkozóknak pedig – hasonló megfontolásból – lehetőségük lesz a kamarai nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a NAV-nál az egyéni vállalkozási tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg kezdeményezni.

 

Az ingatlanvásárlók számára könnyebbséget jelent, hogy egyszerűbbé válik a jelzálogjog bejegyzése. Az építtetők számára pedig az jelent könnyebbséget, hogy megszűnik az építésügy hatósági engedélyek meghosszabbítására irányuló eljárás, és az eddig kezdeményezhető hosszabbítás ideje beleolvad az alapengedély hatályába. Ezzel az építkezés megkezdésére 4 év, a befejezésére további 6 év áll majd rendelkezésre.

 

Január 1-jétől életbe lép a Szankciótörvény, és a hozzá kapcsolódó 88 további jogszabály módosítás.

 

Az új, ügyfélbarát szabályozás célja, hogy büntetés helyett  az állampolgárok és vállalkozások önkéntes jogkövető magatartását ösztönözze. Ennek érdekében , aki közigazgatási szabályszegést egy éven belül első alkalommal követ el, a hatóság a legtöbb esetben figyelmeztetést alkalmaz.  Mindez alól kivételt jelentenek többek között az emberi életet, testi épséget vagy a környezetet veszélyeztető jogszabálysértések, továbbá a kiskorúak védelmét célzó jogszabályok megsértése; az ilyen esetekben továbbra is szigorúbban lép fel a hatóság. 

Facebookos játékaink szabályzata