Különleges savanyúságot készít Bellai Krisztina a somogyiak kosarába

Bellai Krisztina valamikor teljesen hétköznapi életet élt, ápolónőként dolgozott. De ma már egy visnyszéplaki kis házban fermentálással készíti finom és nagyon egészséges ételeit, amit ti is megvásárolhattok.

 

 

 

Krisztina férjhez ment és így került a faluba. Azt meséli, hogy nem volt egyszerű dolog a városi világ után megszokni ezt a puritánabb, egyszerűbb életet, de végül sikerül megbarátkoznia ezzel a közeggel. Egyáltalán nem értett a kertészkedéshez, de ennek ellenére mégiscsak belevágott és megpróbált megművelni egy darab földet. Akadtak nehézségei, de végül segítséggel sikerült minden problémát leküzdeni. Ma már a kertjében vegyszermentesen termeli a zöldséget, de vadon is gyűjt növényeket. 

Sőt Krisztina nem állt meg itt, ugyanis a fentebb említett terményeket fermentálással tartósítja is.

 

Minden ehető zöldség, fűszer, virág, levél, szár savanyítható: újhagyma, spenót, mángold szár, medvehagyma virág, sütőtök is tartósítható ezzel a módszerrel - meséli Krisztina.

 

 

 

Eddig csak kovászos uborka és a savanyú káposzta terjedt el széles körben, de remélem kistermelőként, a DUNSZTJA NINCS TERMÉKCSALÁD által meg tudom szerettetni a többi fajta zöldség savanyúságot is. Bízom benne, hogy újra életre lehet kelteni a savanyításnak ezt a különleges módszerét.

 

A mai rohanó világban visszatérni a lassan készülő élelmiszerekhez nagy kihívást jelent, hiszen sok embernek éppen az időből van a legkevesebb. Viszont ezek az időigényes módszerek sok dologra megtanítanak minket: türelem, megfigyelés, alázat... 

Márpedig a természetet és a természetes folyamatokat nem lehet sürgetni. A cukor az ecet a hőkezelés azt eredményezte, hogy elfeledtük a hagyományos savanyúság készítését, mely hetekig hónapokig tart.  

 

Mi is történik az üvegekben?

A nyers zöldségeket kellő só mennyiséggel, megfelelő hőmérsékleten, légmentesen tárolva kell erjeszteni. Végül a savanyításhoz fontos tejsavbaktériumok veszik át az uralmat.

Itt a bacilusok, nekünk és értünk dolgoznak. Az ízvilág minden egyes üvegnél meglepetés,  nagyon izgalmas mikor kiderül, hogy a zöldségekből mit hozott ki ez a különleges savanyítási eljárás. A zöldségek kombinációjával és a fűszerezéssel végtelen lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Cserébe pedig nyers, tejsavbaktériumokkal feldúsult,könnyen emészthető finomsághoz jutunk.

 

 Itt eléritek Krisztina aktuális termékeit: 

https://piac.somogyikosar.hu/termelok/bellai-krisztina-dunsztja-nincs-te...

Időpont: 
szerda, 2021, január 20 - 19:50

Facebookos játékaink szabályzata