Kormányinfo: plasztikkártyát kap, akit beoltottak, jövő héten döntenek a korlátozásokról

Néhány héten belül mindenki egy plasztikkártyát fog kapni, aki vagy meggyógyult, vagy beoltották – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kormány döntött a háziorvosi bérek emeléséről, és a jövő héten határoz a február 1-jéig érvényes járványügyi korlátozásokról. 

 

 

Vakcina

Gulyás Gergely: Az eddig az EU-ból érkező oltásokkal nem lehetséges a tömeges oltás, ezért mivel más, nem uniós országokban már zajlik a tömeges oltás, más forrásokat is keres a kormány. Csak olyan vakcinát fognak behozni, amelyet a magyar hatóságok engedélyeznek, és már több millió embert beoltottak vele.  

 

Vakcinaengedélyezés

Gulyás Gergely: A kormány nem gyakorol nyomást az engedélyező hatóságokra, de naponta több mint száz ember hal meg, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy az alkalmas vakcinákkal minél előbb lehessen oltani. A lehető legtöbb életet meg kell védeni, ehhez az eszközök adottak, az engedélyek nem. Rendkívüli gyorsasággal kell eljárni.

 

Felsőoktatás

Gulyás Gergely: A kormány a jövő héten dönt, de nem várható változás, marad a digitális oktatás a második félévben is.

 

Átoltottság

Gulyás Gergely: Ha ilyen ütemben érkeznek az unióból a vakcinaszállítmányok, akkor csak alternatív forrásból származó oltóanyaggal teljesíthető az EU átoltottsági elvárása. Az embereken nem fog múlni, az oltási kedv folyamatosan nő.

 

Vakcinaregisztráció

Gulyás Gergely: Nem változik a módszer, nem lehet majd a háziorvosnál regisztrálni. Marad az online felület és a levél.

 

Vakcinaútlevél

Gulyás Gergely: A védettséget igazoló okirat lesz néhány héten belül, mindenki egy plasztikkártyát fog kapni, aki vagy meggyógyult, vagy beoltották. Nekik az éjszakai kijárási tilalom betartása például már nem lesz észszerű. Ezekről a kormány még nem döntött, csak az igazolványról. Ezt már feburár közepén bevezethetik. Hogy mennyi ideig tart a védettség, ezt nem lehet megmondani.

 

Vakcinaválasztás

Gulyás Gergely: Ha valaki az oltási terv szerint sorra kerül, meg fogják kérdezni, hogy be kívánja-e oltatni magát, és ha igen, akkor beoltják. Ha nem kéri, akkor értesítik újra, ha olyan vakcina áll rendelkezésre, amit ő is elfogad. Az oltás ingyenes és önkéntes marad.

 

Ingyenes parkolás

Gulyás Gergely: Erről is a jövő héten dönt a kormány, a belső kerületekben valóban gondot jelent, de a tömegközlekedési eszközökön csökkenti a zsúfoltságot, és most ez a fontosabb.

 

Idősek oltása

Gulyás Gergely: Figyelni kell, hogy a vakcina kire milyen hatással van, és az adatok ismeretében lehet dönteni arról, hogy kiket lehet beoltani az adott vakcinával.

 

Vásárlási idősáv

Gulyás Gergely: Nem érkezett még olyan javaslat, hogy állítsák vissza, ezért nem lesz egyelőre vásárlási idősáv.

 

Magyar oltóanyag

Gulyás Gergely: A Debreceni Egyetem és az NNK azon dolgozik, hogy oltóanyagot elő lehessen állítani Magyarországon is, ezt a kormány kétmilliárd forinttal támogatja. Ez a jelenlegi járványban még nem jelent majd segítséget.

 

Forrás: infostart.hu

Időpont: 
csütörtök, 2021, január 21 - 12:47

Facebookos játékaink szabályzata