Jön a hó: vasárnapra már veszélyjelzést adtak ki

Délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 cm tapadó hó hullhat.

 

Éjszaka várható a legintenzívebb csapadéktevékenység, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hócentiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül.

A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 cm-t meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 cm-t, főként a hegyekben a 20 cm-t is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége. A Dunától nyugatra jellemzően 5 cm alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további lepel-5 cm összegyűlhet.

 

SZÉL, HÓFÚVÁS

 

Estétől hajnalig a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön előfordulhatnak viharos (~ 60-75 km/h) lökések északi irányból. A viharos szél ellenére, a hó tapadó jellege miatt azonban hófúvásra nem kell számítani.

Hétfőn napközben az északnyugati szelet esetleg a hegyekben kísérhetik viharos közeli (~ 60 km/h) széllökések. Amennyiben a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható.

Facebookos játékaink szabályzata