Így zajlik Kaposváron a koronavírus teszt - leteszteltük

Koronavírus ügyben az egyik legfogósabb kérdés, hogy vajon mi számít tünetnek. Ha kicsit köhögünk az már az, vagy csak sok a por a lakásban? Ha fáradékonyabbak vagyunk, akkor elkpatuk vagy csak front van? Ha kitör valakin a hányás, hasemenés az csak a szokásos valamilyen vírus vagy a Covid?

 

Gondolom sokan morfondíroztak már ehhez hasonló kérdéseken az elmúlt időszakban, és biztosan többen kértek is tesztet, ha bizonytalanok voltak. Sőt biztosan olyan is előfordult,hogy valaki elutazott volna külföldre és azt mondta neki bizony tünetei vannak, még akkor is ha nincsenek. De legalább kapott egy negatív tesztet ingyen és bérmentve.  Bár én már a fordítottját is hallottam, vagyis, hogy valaki egyértelműen mutatta a koronavírus tüneteit és mégsem kért tesztet.

Szóval tesztelni vagy nem tesztelni? 

 

Én azt gondolom, hogy ha valakinek valamelyik családtagja kapcsolatba került egy fertőzöttel és még vannak tünetei is annak célszerű tesztet kérnie. Ha pozitív lesz, akkor utána legalább van egy papír a kezében, hogy átesett az egészen és legközelebb már nem kell karanténba mennie, ha fertőzöttel találkozik. Mi is hasonló helyzetbe kerültünk így jeleztük a háziorvosok felé a koronavírus gyanút, akik továbbították ezt a megfelelő helyekre.

 

Kaposváron gyorsan működik a rendszer, mert 24 órán belül fel is hívtak, hogy mikorra van időpont. A bejelentést követő napon már szeretettel vártak minket egy kis orrturkálásra a mentőállomáson. Sőt délelőtt még azért külön felhívtak, hogy felszabadultak a helyek és mehetünk korábban is. A telefonálók lehettek gondolom az önkéntesek, akik mindannyian nagyon kedvesek voltak egyébként. Köszönet a munkájukért!

 

Délután el is mentünk a mentőállomáshoz ahol egy kék konténerben várják a tesztelésre érkezőket. Itt is nagyon kedvesek voltak,  nem is kellett várni rögtön sorra kerültünk.

 Ha valaki tesztelésre érkezik tudnia kell, hogy két tesztre is számíthat. Először csinálnak egy  gyorstesztet, ami kevésbé érzékeny, vagyis csak bizonyos vírusmennyiség felett fog pozitivitást mutatni. Azaz csak akkor hatékony a kimutatás, ha a vírus nagy mennyiségben termelődik a légutakban. Ennek perceken belül megvan az eredménye, de mivel nem ad biztos információt, ha ez negatív, akkor csinálnak egy másikat is, amit aztán a laborba küldenek. Ha pozitív, akkor nem kell tovább várni, biztosan elkaptuk a Covid fertőzést.

És hogy milyen a mintavétel? Olyan mintha az ember agyában turkálnának, könnyfakasztó, kellemetlen érzés, de elviselhető. 

Nekünk negatív lett az első teszt, úgyhogy várjuk az eredményt. Ez utóbbiról az ügyfélkapun keresztül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási  Térben lehet információt kapni vagy személyesen a háziorvostól.

 

F.Zs.

Időpont: 
szerda, 2021, február 24 - 10:47

Facebookos játékaink szabályzata