Mutatjuk mi lesz nyitva hétfőtől, hogyan lehet majd sportolni, hol kell maszkot viselni

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntöttünk abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet.

 

A minden eddiginél nehezebb, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

 

Üzletek

- Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

 

Szolgáltatások

- Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

 

Vendéglátóhelyek

- Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra. 

 

Óvodák, iskolák, bölcsődék

- Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

 - Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

 

Kijárási tilalom

- Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

 

Maszkviselés

- A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

 - A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

 

Munkavégzés

- A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

 

Sport, szabadidő

- A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

 - A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

 

Határátlépés

- Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.

 

Bértámogatás

- Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk. 

 

Mindemellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várjuk a véleményeket. Célunk, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.

 

A Magyar Közlöny 2021. évi 36. száma: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/49938f217e712ce35fbd9be13af1113f65...

Facebookos játékaink szabályzata