Mutatjuk kik kapják meg a plusz 10 napos pótszabadságot

Orbán Viktor csütörtökön bejelentette, hogy  tíznapos rendkívüli fizetett szabadságot kap mindenki, aki részt vett a járvány elleni védekezésben. 

   

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: ezt a szabadságot kifizetni nem lehet, ki kell venni; az a cél, hogy akik dolgoznak, pihenhessenek is. Csütörtökön meg is jelent a friss rendelet, amelyben részletezik kik kaphatnak pótszabadságot.

 

A pótszabadság az alábbi személyekre vontakozik:

a) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény szerinti jogviszonyban foglalkoztatott személy

b) a  rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagja

c) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerinti hivatásos vagy szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott személy

d) a  honvédelmi alkalmazottak 

e) a  szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél,

f) a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál foglalkoztatott személy.

 

Azt, hogy pontosan kik vettek részt a védekezésben, a munkáltatók fogják megállapítani, az e rendelet hatálybalépésétől számított 30 munkanapon belül tájékoztatják erről a pótszabadságra jogosult foglalkoztatottakat. A pótszabadságot az esedékesség évét követő második év végéig lehet igénybe venni. A tíznapos rendkívüli szabadság közel 200 ezer embert érint. 

A rendelet csütörtökhöz képest 15 nap múlva lép hatályba.

Forrás: Magyar Közlöny

Facebookos játékaink szabályzata