Ennyi mindenre jó a repceméz

A gyönyörű sárga repcetáblák elvirágzása után, lassan a kaposvári Méhészboltban is kapható lesz az idei friss repceméz. Arról hogy milyen értékes és  jó tulajdonságai vannak, az alábbi pár sorban olvashattok.

A repcemézről, aki még nem kóstolta, valószínűleg azt hiszi, hogy nem olyan finom. A gyakran termelt mézek között a repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ehető, sőt javasolt.

A repcemézet enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.

 

Szintén egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy a repcemézet manapság egyre gyakrabban használják a különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként.

A repceméz hatásai közül fertőtlenítő hatása is közismert: eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, és a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.

Mind a méhek, mind az emberek számára kiemelten értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a repceméz nagyszerű immunerősítő.

A repceméz jótékony hatásai közül magas szőlőcukor tartalma miatt kiemelkedik az energetizáló képessége, ami miatt a kemény szellemi és fizikai munkát végzők, és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik.

Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést.

Nagyon jó alapanyag propoliszos méz készítéséhez, mivel segítségével krémes állagban, kiskanállal, könnyedén bevihető a szervezetbe a propolisz. Ez méginkább kidomborítja a repceméz egyébként is kiváló egészség megőrző jellegét.

Facebookos játékaink szabályzata