Tűzveszély az ünnepek alatt, erre figyelj, hogy ne legyen baj

Már sok lakásban feldíszítették az ünnepi hangulatot árasztó fenyőfát, amelynek gyúlékonysága az idő előrehaladtával egyre fokozódik.

 

Az adventi koszorún már négy gyertya lángja jelzi a karácsony közeledtét és a fényárban úszó lakóházak is erről árulkodnak. Ezek a hangulatos díszek azonban számtalan veszélyt hordozhatnak magukban.

 

A fényfüzérek és mécsesek számtalan veszélyt hordozhatnak magukban, ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat. Különösen figyelni kell arra, hogy a gyertyákat és az adventi koszorút tűzálló alátétre helyezzük, közelükben pedig ne legyen semmilyen éghető anyag. Az égő gyertyákat pedig sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni, mielőtt kimegyünk a szobából, mindig oltsuk el azokat! Fontos, hogy a fényfüzéreket éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

 

Az adventi időszakban és az ünnepek alatt több időt töltünk sütés-főzéssel, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Ha azt tapasztaljuk, hogy meggyulladt az olaj, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, az edényre pedig tegyünk egy fedőt és hagyjuk kihűlni! 

 

Ahhoz, hogy időben észleljük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket. Azokban a lakásokban ugyanis, ahol van füstérzékelő, szinte sohasem következik be halálos kimenetelű lakástűz, sőt komolyabb füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző az ilyen otthonokban. A füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni, a tűzoltók pedig több értéket tudnak megmenteni.

Állásajánlatok Kaposváron