Ítéletidőre figyelmeztet a katasztrófavédelem - veszélyjelzést adtak ki Somogyra

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

 

Szombaton kifejezetten szélviharos időre készülhetünk! A Dunántúlon 80-100 km/h-ás széllökések várhatók, de a magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton déli partján néhol 100 km/h feletti lökések sem zárhatók ki. Somogyban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

 

    Azt kérik mindenkitől, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjenek.

    Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról - tanácsolják.

 

    Felhívják a figyelmet arra, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

    Kérik továbbá, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

    Ugyanakkor ajánlják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazást, a VÉSZ-t.

    Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhatnak - áll a közleményben.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szombat reggel 3,

szombat délután 5,

vasárnap reggel -1 fok körül alakul.

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

 

- Vasárnap országszerte mérsékeltebb, de keleten még gyakran élénk légmozgás valószínű. Erőteljesebb lehűlés kezdődik. Hajnalban országos fagy várható, és napközben is alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Általában a napsütés lesz a jellemző, de mérsékelt felhősödésekre is számítani kell. Elvétve futó hózápor is lehet.

MTI