Hóhelyzet és útviszonyok - útinform szerda reggel Somogyból

Útállapot és időjárás-jelentések, előrejelzések. 2023. december 06-án 05:00-ig leadott jelentések alapján

 

A Dunától nyugatra eső országrészben, illetve Nógrád vármegyében havazik, Szentendre térségében ónos eső esik. Szigetszentmiklós, Esztergom, Eger, Tárnok térségében esik illetve szemerkél az eső, az ország többi részén borult, felhős idő van.

A 86-os főúton, Csorna térségében a 155-ös km-nél két személygépjármű balesetet szenvedett, félpályás útlezárás mellett váltakozó irányban halad a forgalom.

A Dunától nyugatra, az északkeleti országrészben sónedvesek, nedvesek minden máshol szárazak a gyorsforgalmi utak. A fő- és mellékutak a csapadékkal érintett területeken és az Alföldön havasak, vizesek, nedvesek, sónedvesek.

Körmend, Zalaegerszeg, Keszthely, Szántód, Nagykanizsa és Bicske térségében a látótávolság közepes (100-300 m), az ország többi részén jók a látásviszonyok.

Országszerte gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van.

A hőmérséklet -2 és +2 fok között változik.

(Forrás: Magyar Közút és MKIF mérnökségei)

 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.06. szerda éjfélig

 

FŐKÉNT A DUNÁNTÚLON ÉS A DUNA VONALÁBAN JELENTŐS (TAPADÓ) HAVAZÁS

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható folyamatos csapadékhullás - a havazás, havas eső lesz a jellemző (de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is). Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot. Ma éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. Kelet felé haladva csökkenő eséllyel és vastagságban alakulhat ki hótakaró, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel-3 cm. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső, keleti részén van kilátás, a legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra ma éjfélig a Bakony, Vértes és a Gerecse 200-300 m feletti részein van nagyobb esély - felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.

(Megj.: A későbbiekben már a legkeletibb tájakon is a havazás lehet a jellemzőbb, és csütörtökön főleg a Duna vonalában és attól keletre nagy területen folytatódik, így tovább gyarapodhat a hótakaró.)

Állásajánlatok Kaposváron