Az energiaital és a mobil is tiltólistás lesz az iskolákban

Szigorítanak az iskolában: a kormány listába szedte azokat a dolgokat, amiket tanítási időben tilos lesz használni, vagy éppen fogyasztani. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet és a HVG cikke szerint a „tiltott árucikkek” közé tartoznak a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak, azok a tárgyak, amelyek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a büntetőtörvénykönyv szerint büntetendő, valamint azok az áruk,amelyeket 18 éven aluliak nem vásárolhatnak.

 

Ilyen többek között a:

8 cm szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz

dobócsillag

rugóskés

felajzott íj

szigonypuska

parittya

csúzli

ólmosbot

gázspray

elektromos sokkoló

mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek

alkohol

dohánytermék

energiaital

kábítószer.

"Használatában korlátozott"  tárgyak lesznek a telekommunikációs eszközök: mobiltelefonok, tabletek, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és internetelérésre alkalmas tárgyak, beleértve az e-book olvasókat és az okosórákat is.

 

Ezeket nem lehet használni az általános iskola minden évfolyamán, a gimnáziumok 5-12. és a szakgimnáziumok 9-13. évfolyamán egész nap, a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, a az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, és a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt. Kivéve, ha a pedagógus arra engedélyt ad. Ebben az esetben ezt rögzíteni kell majd a tanulmányi rendszerben, beleértve “a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát és a birtokolható eszközt.

 

A tanárok és iskolaőrök jogosultak lesznek a diákok csomagjainak átkutatására és a birtokolt tárgyat elvételére, míg a használatukban korlátozott tárgyakat a tanítási nap kezdetén a tanulók leadják majd és azokat elzárt helyen tárolják a tanítás ideje alatt.

 

A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba.

Állásajánlatok Kaposváron