Az idősebb korosztályt célozta meg a Somogy Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság a Kaposvári Nagypiacon, de a fiatalabbak is nagy érdeklődést mutatattak a lakástüzek megelőzése iránt.
Ugyanakkor a tűzoltók a szén-monoxid- és a füstérzékelők életmentő funkciójára is felhívták a vásárlók figyelmét.
Friss gyümölcs és zöldség mellett hasznos tűzmegelőzési információkkal tértek haza, akik ma kilátogattak a Kaposvári Nagypiacra. A gyerekek kipróbálhatták, miként lehet 120 másodperc alatt egy füsttel teli lakásból kimenekülni, ahogy VR szemüvegen át is egy élethű lakástűz kellős közepébe csöppenhettek. A tűzvédelmi teszt válaszadói egy-egy füstérzékelővel lehettek gazdagabbak. Ugyanakkor a konyhában keletkező tüzek oltásának módját is szemléltették a tűzoltók.
Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka ugyanis a konyhában alakul ki. Karácsonykor több finomság készül egyszerre, sok időt töltünk a tűzhely mellett, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal. Ha véletlenül a tűzhelyen marad az olaj vagy a zsíros étel és kigyullad, akkor azt szigorúan tilos vízzel oltani. A forró zsiradékba öntött víz ugyanis azonnal felforr és kivetődik az edényből. Ilyenkor a szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okozhat és a tűz szétterjedését is segíti a konyhában. A lehető legegyszerűbb megoldás, ha az égő zsiradékot egy fedővel letakarjuk. Először el kell zárni az étel alatt a gázt, majd egy fedővel, vagy vizes ruhával letakarva pillanatok alatt meg lehet fékezni a lángokat.