Covid: Zöld, sárga és piros kategóriába sorolta a kormány az országokat - mutatjuk ez mit jelent

A környező országokban nő a koronavírussal fertőzöttek száma, mondta el Gulyás Gergely vasárnapi sajtótájékoztatón. Meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

 

Gulyás közölte: minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést ezért szigorítani kell: kedd éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint – időközönként felülvizsgált tisztifőorvosi határozatban. 

 

Zölddel jelölik azokat, az országokat, ahol alacsony a fertőzöttség mértéke, tehát viszonylag biztonságos a kiutazás, egyelőre idetartozik Horvátország. 

Sárgával jelölték, ahol közepes a fertőzöttség mértéke,  ebbe a kategóriába tartozik   Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Portugália, Románia, Szerbia, Svédország, Japán, Kína, USA.

Vörös színnel pedig azokat az országokat jelölik, ahol magas a fertőzöttség mértéke:  Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Koszovó,  Moldova, Macedónia, Montenegro, Albánia,  Fehéroroszország, az összes ázsiai (kivéve a sárgák), afrikai ország, Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia.

Vörös kódú országból külföldeik nem jöhetnek Magyarországra, kivéve a teherfogalmat.

 

A Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet szerint a külföldről érkező magyar állampolgár, illetve hozzátartozója sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban helyezik el, vagy, ha ez nem jelent járványügyi kockázatot, otthoni karanténra kötelezik.

Ha nem állapítják meg fertőzés gyanúját, 14 napra akkor is házi karanténba kerül - ha valakinek nincs magyar lakhelye, vagy tartózkodási helye, akkor a hatóság által kijelölt karanténba viszik.

Akkor nem kell karanténba vonulni, ha az országba belépés előtt 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel két negatív covid teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött.

A sárga jelzésű országból érkező magyarok elhagyhatják a házi karatnént, ha van egy negatív tesztjük, másoknak két tesztet írnak elő.

Forrás: Hvg.hu, Index.hu

Facebookos játékaink szabályzata